НАКОН 73 ГОДИНЕ ДЕШИФРОВАНО ПИСМО ЈЕВРЕЈИНА о хорорима Аушвица

6

Неколико месеци пре ослобођења Аушвица у јануару 1945, Јеврејин Марсел Нађари тајно је записао све хороре којима је присуствовао у том логору. Недавно је први пут одгонетнут садржај његових писама која су закопана у дворишту логора.

Нађари наводи да је хиљаде Јевреја убијано сваког дана, који су одвођени у гасне коморе, где су били „паковани попут сардина“, преноси Индепендент.

„Много пута сам помишљао да окончам све. Али нисам могао да заборавим на освету. Живео сам за њу. Желео сам да се осветим за смрт мојих родитеља и моје вољене мале сестре Нели“, наводи се у писму.

Плашећи се за свој живот, Нађари је писмо ставио у термос, који је затим убацио у кожну торбу и закопао га под земљом. Копија лоше очуваног рукописа рестаурирана је тек недавно, захваљујући мултиспектралној анализи, којом је повраћено око 90 одсто текста.

На основу рукописа се сазнаје да су пронађена документа писали тада 26-годишњи Нађари и још четворо логораша групе „Зондеркомандо“, која је била задужена за преношење лешева из гасних комора у крематоријуме.

Припадници групе имали су задатак да преминулима ваде зубе, брију њихове главе и просипају њихов пепео у реке.

Нађаријево писмо писано је на његовом матерњем језику – грчком.

„Крематоријум је представљао велику зграду са димњаком и 15 пећница, а испод дворишта су се налазила два огромна подрума. У једном од њих логораши су се свлачили, док су у другом одлазили у смрт“, наводи се у тексту.

„Улазило је око 3.000 људи одједном. Након што би их закључали, нацисти би кроз отворе пустили гас… Људи би се мучили шест до седам минута. Пола сата касније почео би наш посао“, писао је Нађари.

Он додаје да је канистере с гасом увек су достављало возило Црвеног крста које су возила два СС-овца.

„Вукли смо тела недужних жена и деце до лифтова, који су их одвозили до пећница“, писао је.

Прошло је 36 година пре него што је један студент шумарства пронашао Нађаријеве списе, закопане 40 центиметара под земљом.

Нађари је увод у своја писма писао на немачком, пољском и француском језику, молећи особу која их пронађе да одмах однесе документа у грчку амбасаду и преда их његовом пријатељу Димитросу Стефанидесу.

Откривено је да је господин Нађари преживео Аушвиц, и 1951. године се преселио у Њујорк, где се запослио као кројач и добио двоје деце.

Умро је 1971, у 54. години – девет година пре него што су пронађени његови мемоари.

Историчар Павел Полијан изјавио је за Дојче веле да је на територији Аушвица до сада пронађено укупно девет закопаних докумената, која описује као најзначајнија писана сведочанства о холокаусту.

 • ivan

  Prodjose 90 g.odtada i eto nema dana a da se ne pojave neki novi“dokazi“,svedoci o stradanjima jevreja i postizu svoj cilj-svet je zaboravio ko je zaista platio najvecu cenu u zivotima-Rusi,sloveni.Vec danas vidimo da Staljina porede s Hitlerom,Crvenu armiju s SS zlikovcima a za koju godinu krivicu za rat ce svaliti na ruse pa ce im pripisati i Ausvic.Kazu da 100 puta ponovlena laz postane“istina“ a cionistima je laganje isto sto i disanje-prirodno.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Ко је крив Русима што не врше овако агресивну пропаганду својих жртава и ратних напора?
   Ево да ти кажем да се не мучиш: РУСИ! Антикомунисти и еврољубци. Лажни монархисти исто као и у Србији.
   Не може се славити нацистичка колаборација и кукавичлук проглашавати „мудром политиком“, а истовремено ламентирати над западном пропагандом и ционистичком завером… Или си победник или ниси! Не може и победник и професионални антикомуниста.

  • ivan

   Reci cu i ja tebi nesto,da se ne mucis.Postoji „covek“ koji se zove ser Rupert Murdok.Taj“covek“je cifut,multi-trilioner i“slucajno“bas on kontrolise 80% pisanih i elektonskih medija u-svetu!“Forbs“ga je 2puta proglasavao za najuticajnijeg“coveka“21veka,premda on sam priznaje da kontrolise „svega“ 76%medija.Murdok je,inace,rodjen u UK,nije anti-komunista nit je-monarhista a ponajmanje ima bilo kakve veze s Rusijom!Sto se tice cionizma,ja i ti mozemo raspravljati danima i vidim da bi bilo uzalud,ja bih po tebi bio“teoreticar zavere“ ti bi po meni bio-naivan.Zaboravljas-Rusija je od Petra Velikog do danas nekoliko puta bila na rubu opstanka i prezivela sve sto nijedan drugi narod ni zemlja nisu i to samo zahvaljujuci Bogu i samopozrtvovanosti gordog COVEKA koji sebe naziva-RUS!!U Rusiji postoji jedna izreka koja se prenosi generacijama unazad i kaze:СПАСИБО ДЕДИ ЗА ПОБЕДЙ!I ja je cesto govorim svojim sinovima a i oni ce nauciti svoje da to govore!Nadam se da sam bio jasan..

 • Vujadin

  Naučna fantastika….

  • Василије Блажени

   Да, да, као што су научна фантастика данашњи настављачи нацистичке политике – САД, ВБ, Ватикан, Немачка, Хрватска, Шиптарија…

  • Vujadin

   Pokrovitelji te politike su židomasoni.