Прочитај ми чланак

Објављен доказ о договору Владе Србије и ЕУ о приступу критичним сировинама…

0

Покрет Марш са Дрине објавио је копију потписаног писма о намерама између ЕУ и Србије, као и записник са састанка председника Александра Вучића и потпредседника Европске комисије Мароша Шефчовича, у вези са критичним сировинама. Сви документи су данас доступни јавности. Јавност Србије заслужује да зна како ЕУ и Србија подржавају једна другу у приступу српском литијуму и другим сировинама за напајање аутомобилске индустрије ЕУ и Немачке, док се јавност и даље снажно противи рударењу у Србији, наводи се у саопштењу овог покрета.

Објављивање писма долази у тренутку када владавина права опада широм ЕУ, а владе настављају да слабе правне и демократске провере и равнотеже. Према водећој мрежи за грађанске слободе “Либертy”, у извештају објављеном прошле недеље, Брисел је “као посматрач” који не схвата како неке “владе настављају да слабе правне и демократске провере и равнотеже”, посебно када су у питању еколошки протести, подсећају из Марша са Дрине.

Састанак и Писмо о намерама које су Европска комисија и Вучић потписали још у септембру 2023. одражавају ово назадовање демократије. Записници састанка садрже реторику уобичајеног пословања о „привлачењу инвестиција“, „чистој технологији“ и „зеленом расту“, и договору о проширењу политичке сарадње „на батерије дуж целог ланца производње, потребног за увођење чисте мобилности и критичних сировина.”

Писмо намере се концентрише на стратешко партнерство о батеријама и критичним сировинама без помињања потребе за јачањем владавине права и поштовањем закона.

„Рударство и технолошка производња представљени су као решења за климатску кризу. Сарадња је мапирана кроз јавно финансирану “ЕУ Хоризон” платформу, која укључује “Вектор пројекат” од 6 милиона евра, које се ради у партнерству са Рио Тинтом у циљу истраживања противљења рударству у Србији. Писмо говори о вођењу послова са председником познатим по манипулисању избора, ограничавању слободе медија и угрожавању права на слободу говора и протеста, док циља на научнике, екологе и студенте. Шарена лажа коју нуди ЕУ је да ће ово партнерство „допринети настојањима Србије да се придружи ЕУ“, наводи се у саопштењу.

„Нечувено је да и ЕУ и Вучић намерно покушавају да натерају грађане Србије на рударство и загађење, само да би европска аутомобилска индустрија имала користи. Цинични потези и двоструки стандарди изражени путем писма намере само ће повећати анти-ЕУ наклоности. Ако постати чланица ЕУ значи постати европска рударска колонија, онда не би требало да буде изненађење ако су анти-ЕУ покрети у порасту.” наводи Бојана Новаковић из Марш са Дрине.

Додају да треба напоменути да су се Шефчович и Вучић већ срели. После годину дана захтева и жалбе Омбудсману ЕУ, Марш са Дрине може да потврди да је Вучићева мистериозна посета Бриселу децембра 2022. током насилних блокада на Косову, заправо била посета самом Шефчовичу. Записник састанка показује да Косово није поменуто. Они су говорили о пакету критичних сировина (ЦРМ) и њиховим „циљевима да осигурају залихе ЦРМ-а неопходних за чисту технологију и дигиталне технологије и да ојачају отпорност ланца вредности ЦРМ-а у Европи“.

„Поставља се терен да се оправда потенцијално расељавање мештана са њиховог земљишта и ми ћемо се још више борити да до тога не дође“, каже Милица Дамњановћ из Марш са Дрине.