Прочитај ми чланак

Француска на опсегу: Борба против тероризма

0

Француска је ових дана претворена у прави бункер. После напада у Москви, зазвонила су сва звона на узбуну. У јавности су наједном испливале све сумње које се последњих месеци односе на припаднике и „успаване чланове“ Исламске државе из Хорасона. Опасност је толико велика да је активиран највиши стадијум заштите од тероризма, с ургентном заштитом од могућности иминентног напада.

Број до зуба наоружаних војника који у тројкама крстаре улицама повећан је са три на седам хиљада. Чувају јавне установе, школе, улице, градски превоз. Психоза је подгрејана, опрез је на максимуму. Поново се претресају торбе, загледа сваки багаж, осматрају сумњиви погледи.

Као да су са нападом у Подмосковљу сви безбедносни актери наједном прогледали. И раније се знало за опасност групе и Хорасона, било је релеватних индиција, али се тек сада подсећа на све што је примећено, изречено и осујећено последњих месеци.

Француске власти истичу да су од почетка године спречиле два велика атентата. Тако је 10. јануара ове године у Марсељу ухапшен 23-годишњи младић.

Обавештајци из контратерористичког одељења су приметили веома радикализовану особу која се спремала за напад ватреним оружјем. Ухапшени је имао три могућа циља: ноћни клуб, чланове јеврејске заједнице или припаднике ЛГБТ популације.

Други потенцијални атентатор је спречен 5. марта. Реч је о човеку старом 62 године који је спремао напад на хришћанске храмове.

Истиче се да су од 2015. године до данас у Француској осујећена 74 од 98 припреманих напада. Једна четвртина, ипак, није могла да буде спречена.

У последњих пет година је ухапшено 1.500 особа које су биле у директној вези с тероризмом. Годишње, под надзор обавештајне службе стави се око 6.500 сумњиивих.

Француски премијер Габријел Атал је истакао да је од 2017. године до данас 760 радикализованих странаца избачено из земље. Проблем, међутим, праве они с француским пасошем, јер осим затвора нема друге мере. А одатле ће, кад-тад, изаћи, најчешће као још већа претња по друштво.

УЗБУНА У ЕВРОПИ

Шведске власти се прибијавају напада током избора за Песму Евровизије који ће бити одржан од 7. до 11. маја у Малмеу, а нарочито су на опрезу због присуства израелске делегације.

Двоје осумњичених Авганистанаца за припрему напада на шведски парламент ухапшени су претходне седмице у Немачкој. У Данској су такође приметили повећану опасност од тероризма, па су подигли готовост безбедносних снага.

У Норвешкој ће полицијаци, који су обично ненаоружани, добити оружје током предстојећег католичког ускршњег викенда, због ризика од атентата.

Немачке власти као највећу опасност виде припаднике ИД из Хорасона, а посебно их брине организација Европског првенства у фудбалу од 14. јуна до 14. јула у таквим условима.

Ниво безбедности подигнут је и у Швајцарској, где је 50-годишњи Јеврејин нападнут ножем почетком овог месеца. Опрез од 4 на скали од 5 подигли су и Шпанци.