Прочитај ми чланак

ВИШЕ НИЈЕ ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ: Велике силе створиле су Краљевину СХС (Југославију)

0

Политиколог Мирослав Самарџић о стварању и распаду бивше државе, као и циљевима Версајског споразума.

– Није Краљевина Срба Хрвата и Словенаца створена због тежње балканских народа за заједничком државом, него због геополитичких интереса великих сила – наводи политиколог, социјални активиста и добитник многих награда на пољу људских права, Мирослав Самарџић, у ауторском тексту за интернет портал Културног центра Новог Сада.

Фото: Прес служба КЦНС

По Самарџићевом мишљењу, Версајски поредак имао је два главна циља: да обузда Немачку и бољшевизам.Социјалистичка Југославија постигла је велике резултате у модернизацији, индустријализацији, просвећивању становништва, подизању животног стандарда и социјалних права, наводи Самарџић додајући да је динамичан економски развој ипак био праћен бројним проблемима, недоумицама и погрешним одлукама.

Прва половина седамдесетих година прошлог века означава најгори период у развоју СФРЈ који је, како оцењује Самарџић, представљао увод у распад државе деведесетих година.

Самарџић закључује да су Уставне реформе из 1974. створиле претпоставке за распад, то јест, разбијање заједничке државе.