Прочитај ми чланак

„СЛОБА И МИРА“: У покрету Саше Јанковића управо је експлодирала политичка „бомба“

0

Досадашњи члан Председништва Покрета слободних грађана Срђан Шкоро потврдио је за "Блиц" да је поднео оставку на место у председништву Покрета и да је на интернету објавио писмо у којем оштро критикује Сашу Јанковића и његову супругу Славицу.

Ефекат ове политичке „атомске бомбе“ која је данас касно поподне „експлодирала“ у покрету Саше Јанковића додатно је појачан оштрим и критичним јавним писмом које је, паралелно са Шкором, објавио академик Душан Теодоровић, један од потписника „Апела 100“ и идеолога и оснивача Покрета.

Теодоровић је врло рано по оснивању напустио покрет, али никад до сада није јавно говорио о суштинским разлозима због којих је то учинио. Сада је подржао Шкора у потпуности и такође изнео веома оштре оптужбе на рачун Саше Јанковића.

„Редовно абровисање и цинкарење“

Шкоро је у писму оставке навео да „нисмо Покрет, а ни слободни грађани“, јер „покретом и његовом организацијом управља искључиво брачни пар Јанковић“.

„У Покрету влада тотална дезорганизација. Све што се по дану тешком муком успешно уради, под окриљем ноћи се разгради. Изјаве Саше Јанковића, изречене у Покрету и у јавности, без договора с председништвом и члановима, с ким и како идемо на изборе, доприносе додатној конфузији“, написао је Шкоро.

Шкоро тврди да „одлуке доноси искључиво брачни пар Јанковић, оне се мењају свакодневно, а ми у Покрету их сазнајемо из медија“.

„Славици Јанковић непосредно и на фин начин покушао сам да објасним да не треба о свему да одлучује. Није помогло. Наравно, покушао сам и са Сашом Јанковићем више пута да разговарам у четири ока. Такође, није помогло. Проблеме сам изнео и на председништву Покрета. У записнику са седнице председништва то није ниједним словом поменуто. Тражио сам да се записник не усвоји и напише нови. Никад није стигао. Оформљена је и нека ‘њихова екипа’, а сви други су по страни или искључени из дешавања. Редовно абровисање и цинкарење део су сталног блата на умишљеном двору Јанковића. Ко боље цинкари, тај више напредује. Што већи полтрон то више функција у Покрету“, тврди Шкоро.

„Кућни љубимци“

Шкоро каже да признаје да „није на време схватио да се пред мојим очима формира приватна фирма Славице и Саше, која се лажно представља као Покрет, окружена њиховим пријатељима и створеним поданицима који имају статус кућних љубимаца“.

„Свака изречена критика доживљава се као лично непријатељство против брачног пара Јанковић.

Тако се не може променити ова лоша и неподношљива власт. Заменити огромно тренутно зло мањим злом, за мене никада није била опција. Стварање нових Слобе и Мире одвело би нас директно у пропаст.

Нисам у стању више да уверавам грађане да гласају за Сашу Јанковића, јер ни сам после свега шта сам видео и сагледао не бих поново гласао за њега. И много ми је жао због тога. Жао ми је и свих добрих људи из Апела 100 који су се пре мене, претпостављам из истих разлога, дистанцирали од Јанковића. Као потписник Апела 100, оснивач и члан председништва Покрета слободних грађана дугујем велико извињење грађанима што сам и њих доводио у заблуду својом заблудом“, пише Шкоро у тексту оставке.

„Не састајемо се још од грчења у Бечу“

Шкоро је за „Блиц“ потврдио аутентичност писма објављеног на интернету. Он наводи да је тражио да се о његовој оставци изјасни и Председништво Покрета и оснивачи. Шкоро тврди да се ПСГ већ неко време проређено састаје, као и да нису имали ниједан састанак “од Јанковићевог десетодневног боравка у Бечу, где се грчио у соби”.

– Сутра би требало да буде одржан састанак Председништва, а у петак састанак са оснивачима, ако га буде, пошто се доста људи дистанцирало од Покрета – рекао је Шкоро.