Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ! ФИРМА СТАРА ДВА МЕСЕЦА УНИШТАВА ГОШУ ЗБОГ 400.000 ЕВРА ДУГА

0

Предлог за увођење стечаја у Гоши поднела је београдска фирма Капитал консалтинг 2017 која је потраживање од 400.000 евра откупила од бившег власника те фабрике, словачког ЖОС-а.

Он је рекао да је ЖОС из Трнаве своје потраживање пренео на ћерку фирму ЖОС из Зволена која га је затим продала Капитал консалтингу у чије је име адвокатска канцеларија „Ђорђевић“, поднела предлог суду да покрене стечај како би наплатила потраживање.

Према речима Шћепановића, фирма Консалтинг капитал основана је пре два месеца.

„Не поричемо то потраживање и оно је једино остало необезбеђено и није превелико у односу на дугове које имамо према радницима и другим повериоцима“, рекао је он.

Гоша је, како је додао, „таман уговорила послове и на првом рочишту покушаће да заустави стечај“.

Како наводе у Гоши, били ду пред закључењем великог уговора са иранским партнером који би им обезбедио, како кажу, вишегодишње пословање.

„Не знам због чега је предложено увођење стечаја у фабрику, јер смо покренули производњу и радили онако како је договорено“, рекао је председник синдиката те фабрике Милан Вујичић.

Додао је да ће се радници „борити против увођења стечаја и у томе тражити помоћ Владе Србије“.

ЖОС Трнава је у априлу ове године продала Гошу кипарској фирми Лиснарт која је остала дужна радницима плате за око две године.

Радници Гоше су од марта ове године штрајковали због неисплаћених плата и доприноса све до септембра када су уговорени нови послови и нови власник почео да исплаћује заостале дугове.

До сада је Лиснарт исплатио око 190.000 динара дуга по раднику а дугује им се по око 600.000 до 800.000 динара, зависно од висине плате.

Радослав Милојичић (ДС): Имам конкретне сумње да брат премијерке Ане Брнабић стоји иза фирме која је откупила дуг „Гоше“ од 400.000 евра

Посланик Демократске странке Радослав Милојичић питао је председницу Владе Србије Ану Брнабић да ли њен брат има везе са фирмом која је откупила дуг „Гоше“ од 400.000 евра.

Он је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије рекао да има „конкретне сумње“ да брат премијерке стоји иза фирме у Земуну, која је пре само месец дана основана и која је успела за тих месец дана да откупи дуг од 400.000 евра од фирме са Кипра која је нови власник „Гоше“.

Он је рекао да је Привредни суд у Пожаревцу већ заказао и рочисте за 16. новембар како би вероватно потврдио ту одлуку.

„Успели су за месец дана и да откупе дуг и закажу рочиште, па јасно је да иза те фирме неко ко је у дослуху са Српском напредном странком“, рекао је Милојичић.

„Ово је рођачка држава у режији СНС и ми се против тога морамо изборити“, додао је Милојичић.

Он је казао да је Гоша пример како се власт опходи према свим радницима у земљи и подсетио да радници те фирме три године немају плату ни здравствене књижице.