Прочитај ми чланак

ЗА ДВА ПРОМИЛА „одоше“ вам кола

0

Возач коме буде установљено да у крви има више од два промила алкохола, стоји у нацрту закона, остаће без возила.

Нацрт Закона о изменама и допунама Закона о безбедности у саобраћају Србије донеће много новина од којих ће оне о одузимању возила за поједине прекршаје, дозвољено обилажење преко пуне линије, снижавање дозвољене границе алкохолисаности возача са 0,3 на 0,2 промила изазвати пуно полемике, како у јавности тако и међу стручњацима из ове области.

Чини се да је за сада највише полемике изазвало смањивање дозвољене количине алкохола у крви са 0,3 ма 0,2 промила, али и одузимање возила у одређеним случајевима.

Тако ће возач коме буде установљено да у крви има више од два промила алкохола, стоји у нацрту закона, остати без возила.

„Ја сам био заговорник да се уместо смањења дозвољене количине алкохола са 0,3 на 0,2 промила уведе тотална забрана, дакле нулта толеранција на алкохол“, каже професор др Милан Вујанић са Саобраћајног факултета из Београда.

Професор Вујанић истиче да за разлику од закона у САД, где се возачима одузимају возила након учињеног прекршаја, наша правна регулатива не допушта ту могућност.

Мишљења око овога су подељена. Чини се да у стручној јавности ипак преовлађује мишљење да аутомобил треба одузети. Како Вечерње новости сазнају, у нацрту закона који се нашао пред Владом ова одредба и даље фигурира.

„Када неко вози са два промила алкохола у крви, он то возило онда користи као средство за извршење тешког дела. Возило ће се привремено одузимати, на лицу места. Полиција не одузима возило, зна се шта је закон – суд даје коначну пресуду у зависности да ли се доказало то или није“, сагласан је са преовлађујућим мишљењем и Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја Србије.

Ипак, у Нацрту закона, који се нашао пред Владом Србије, јасно стоји да ће се возило привремено одузимати и у случајевима да неко вози без било какве дозволе или уколико неко одбија да се подвргне тестирању на алкохол.