Прочитај ми чланак

ОД ДАНАС поскупљују гориво, дуван, кафа, алкохол: Нове акцизе ступају на снагу

0

Намети за гориво, кафу, алкохол, дуванске производе и нафтне деривате поскупљују од данас, 1. октобра. Акцизе на ове производе порашће за осам посто, па ће због овог намета који убире држава, Срби скупље плаћати своју омиљену навику.

Први на листи – алкохол

Алкохол је један од производа који спадају у акцизну робу, а закон препознаје више категорија алкохолних пића, па су самим тим и намети другачији.

Закон о акцизама каже да је намет за нискоалкохолна пића, која у свом саставу имају од 1,2 до 15 одсто алкохола, попут вина, 23,14 динара по литру, док је намет за пиво 26,44 динара по литру.

Када су у питању јака алкохолна пића, са уделом алкохола од бар 40 одсто, примера ради виски, акциза се обрачунава на количину чистог алкохола.

Примера ради, ако је јачина неког пића 40 одсто, то значи да се у једном литру пића садрже четири децилитра чистог алкохола, односно на 2,5 литра пића има литар чистог алкохола.

Дакле, 100 литара чистог алкохола налази се у 250 литара пића, а акциза на ту количину је 46.250 динара, па је намет за литарску флашу пића 185 динара.

Након повећања, износ акцизе на нискоалкохолна пића јесте 24,95 динара, на пиво 28,56, а на јака пића 49.950 динара на 100 литара чистог алкохола, односно 199,8 динара по флаши.

Иако би разлика у лименци од пола литре пива према овој рачуници била један динар, за вино два, а за виски 15 – треба имати на уму да се на ове износе урачунава и порез. Дакле, држава опорезује сопствени намет, који је такође врста пореза. Другим речима, плаћа се дупли порез.

Поскупљује и омиљено пиће

Што се тиче омиљеног напитка великог броја потрошача, кафе, и у њену цену такође улази акциза. Државни намет за килограм непржене кафе био је 92,99 динара, а за килограм пржене 116,23. За килограм љуспица и опни од кафе, држава на име акцизе узимала је 127,85 динара. Акциза се наплаћује и на екстракте кафе, и то 174,36 динара по килограму.

Ипак, усвајањем повећања акцизе за осам одсто, држава ће од килограма непржене кафе имати приход од 100,43 динара, а од килограма пржене кафе 125,53.

За килограм љуспица, држава ће убудуће убирати 138,08, а за килограм екстракта 188,31.

Поново делује да разлика није велика – 200 грама домаће кафе поскупљује у просеку за два динара, опет треба урачунати порез.

Лоше вести за пушаче

Пушачи већ знају да се акцизе на цигарете мењају два пута годишње, а непосредно након тога, мењају се и цене, па свака пакла поскупи по 10 динара. По пакли, држава је од последњег повећања половином године, узимала 84,25 динара. Од октобра, овај износ би могао да буде 90,99 динара.

Ипак, то не значи да ће цигарете да поскупе за тих скоро седам динара.

Наиме, иако се акциза на цигарете повећава два пута годишње, оба пута по динар и по, цене по пакли скоче за по 10 динара, оба пута.

Ово је, дакле, трећи пут да се мења акциза на цигарете у само једној години, што је врста преседана, али и потпуна мистерија у ком правцу ће се кретати цене цигарета до краја године. Једна утешна вест за пушаче је да се од 1. јануара наредне године наставља са регуларним увећањем акциза два пута годишње, по 1,62 динара – не скоро седам, као сада

Иначе, акциза на цигарете се мења јер Србија тежи да се усклади са стандардима Европске уније, по којима би држава требало да приходује најмање 90 евра на 1.000 цигарета.

Ту још увек није крај…

Поскупљује и акциза на гориво

Цена горива тренутно је 214 динара за литар дизела и 191 динар по литру за бензин.

Поред свих ових производа, повећаће се и акцизе на гас, као и никотинске врећице и остале никотинске производе.