Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Каква столица у УН, за Косово може хоклица

0

Министар спољних послова Ивица Дачић одбацио је наводе да је унутрашњи дијалог припрема да Косово добије столицу у УН или за признавање независности јужне српске покрајине

„Ако неко мисли да је то припрема за столицу УН или за признавање Косова, тај нема никаквог сазнања о намерама, нити има политицког искуства или је злонамеран”, рекао је Дачић гостујући на РТВ.

Реч је о томе, каже Дачић, да ми дефинишемо шта би био наш предлог за трајно решење.

Дачић је на питање да ли је за њега тема „столица“ за Косово у УН, рекао: „Каква столица, може хоклица. То не долази у обзир“.

На питање да ли је могуће да Косово добије место у УН, а да Србија не призна независност Косова, Дачић је одговорио да је то немогуће без сагласности Србије.

Шеф српске дипломатије је навео да Косово нема довољан број гласова за чланство у Унеско, те да се сваки дан ради на томе да тако и остане.

Још једном је поновио да Србија неће признати једнострано проглашену независност Косова, али није одбацио да такви притисци постоје.

Постоје два става који су далеко, један је, каже, оно што пише у Уставу, а други је признавање Косова и наводи да и у Приштини постоје два супротна става, а између је, наглашава, живот и стање на терену.

ДАЧИЋ АМБАСАДОРУ: СРБИЈА ЧВРСТО УЗ ШПАНИЈУ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић данас је у разговору са амбасадором Краљевине Шпаније Мигелом Фуертесом поновио да Србија Шпанији пружа безрезервну подршку када је реч о одбрани и заштити њеног суверенитета и територијалног интегритета.

Фуертес је захвалио министру Дачићу што је, у духу пријатељских односа две земље, још једном потврдио недвосмислену подршку Србије суверенитету и територијалном интегритету Шпаније, што је став који веома цене, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

„Србија неће прихватити било какве једностране акте Каталоније. Једини исправни пут јесте у дијалогу“, истакао је Дачић, саопштило Министарство спољних послова.

Дачић је амбасадору, кога је позвао на разговор, пренео да Србија стоји чврсто уз Шпанију и пружа јој безрезервну подршку када је реч о одбрани и заштити њеног суверенитета и територијалног интегритета, уставног поретка и поштовања демократски донетог Устава Шпаније.

Дачић је такође захвалио Шпанији што је небројено пута доказала да је прави и искрени пријатељ и да непоколебљиво стоји уз нас у питањима која су од стратешког значаја за Србију.

Амбасадор је захвалио на ставу Србије и посебно порукама подршке које су упутили председник Републике Србије Александар Вучић, премијер Ана Брнабић и министар одбране Александар Вулин, наводи се саопштењу.

ДАЧИЋ: СРБИЈА НЕЋЕ ПРИХВАТИТИ ЈЕДНОСТРАНЕ АКТЕ КАТАЛОНИЈЕ

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Србија подржава територијални интегритет Шпаније и да неће прихватити никакве једностране акте Каталоније.

„Не желимо да се на примеру Каталоније примени оно што је на Косову“, рекао је Дачић гостујући на Радио телевизији Војводине, а после разговора са амбасадором Шпаније у Србији.

Шпанија је, каже Дачић, највећи пријатељ Србије у ЕУ и веома често оштрије од нас наступа када је реч о одбрани територијалног интегритета Србије, јер, како истиче, улази у детаље.

Коментаришући изјаву ЕК да је у случају Косова направљен преседан и да је то посебан случај, шеф српске дипломатије наводи да то не може тако, те да ће таквих случајева бити још у Европи.

„Али не желимо да се на Шпанији примени оно што се применило на Србији. То је основна порука”, подвукао је Дачић.