• Почетна
  • ДРУШТВО
  • ИСПОВЕСТ СРБИНА ИЗ ДОМИНИКАНСЕ РЕПУБЛИКЕ: Нисам запамтио већи страх и панику
Прочитај ми чланак

ИСПОВЕСТ СРБИНА ИЗ ДОМИНИКАНСЕ РЕПУБЛИКЕ: Нисам запамтио већи страх и панику

0

Рајско острво на Карибима, његов источни и северни део, у наредним сатима суочиће се са ударом оркана.

Ураган Марија је протуњао Порториком и оставио за собом пустош и не зна се колико мртвих, а следећа на удару је Доминиканска Република.

Рајско острво на Карибима, његов источни и северни део, у наредним сатима суочиће се са ударом оркана.

– Доминиканци су, као и сви Карибљани, навикнути на урагане, али за ових пет година колико сам овде, нисам запамтио већи страх и панику – прича Слободан Мићуновић, Ужичанин који живи у Доминиканској Републици.

Тренер је у Барселониној фудбалској школи у Санто Домингу, престоници на југу земље коју ће према прогнозама америчког Националног центра за урагане Марија, срећом, мимоићи.

– На северу земље који је и даље поплављен од последица Ирме, где је много порушених кућа, се очекују још катастрофалније последице, нешто попут оног што је задесило Доминику и Порторико. Школе су затворене, продавнице празне, а куће забарикадиране даскама – преноси Мићуновић.

Држава је организовала евакуацију, припремљена су склоништа, а богатији Доминиканци су увелико на сигурном.

– Проблем је сиротиња која живи у дрвеним и лименим кућама, које подсећају на наша ромска насеља. Упркос реалној опасности од смрти, сиромашни Доминиканци који живе у приобаљу океана и дуж река, не желе да беже у унутрашњост. Стављају живот на коцку да би од лопова којих има много, сачували оно мало што имају. А у овом делу земље је и много избеглих са околних острвских држава које је погодио ураган, нарочито из Антигве и Барбуде – извештава Ужичанин.

Као и свуда у овом делу Атлантика, наставља он, и на Доминикани има банди, модерних карипских пирата, често бруталних и наоружаних до зуба.

– Није Доминикана Дивљи запад, али су пљачке честе и у редовним околностима, а сигурно је да банде неће пропустити да искористе хаос који следи. Богатији су ређе мета банди јер су им куће ем добро обезбеђене, ем изграђене да издрже удар урагана, притом и осугуране. Сиротиња која је остала наредних сати чуваће и своје главе и своју имовину. Не могу се поуздати у полицију која је корумпирана и недовољно обучена и опремљена да се бори против „пирата са Кариба“ – каже Мићуновић.