Прочитај ми чланак

ЗЛАТИБОРЦИ „ПЕСНИЧКЕ ВАТРЕ“ ПОСВЕЋУЈУ БОЈИЋУ И ДИСУ, Ршуму награда за животно дело

0

Традиционална манифестација „Песничке ватре Златиборске“, четврта по раду, биће одржана 21. септембра и посвећена Милутину Бојићу и Владиславу Петковићу Дису, најављено је из општине Чајетина.

Повод је сто година од страдања двојице великана српске књижевности који су преминули у Грчкој, током Великог рата. У њихову част глумци Ана Симић и Слободан Љубичић говориће Бојићеве стихове „Плаве гробнице“ и Дисове „Можда спава“, а мелодије у којима је опевана српска голгота певаће Марија Марић – Марковић и Александар Стаматовић.

Повеља „Песничких ватри златиборских“ за целокупно стваралаштво, крај споменика на Шуматном брду, где ће одиста горети ватра, биће уручена песнику Љубивоју Ршумовићу, о чијим делима ће говорити Владимир Андрић, писац, позоришни и филмски редитељ и познати уредник дечјег прогама.

Гости манифестације биће двојица песника из Француске и по један из Македоније и Турске који ће на Златибор доћи са 54. Београдских сусрета писаца.

Златиборци су претходно песничке ватре палили прошле године поводом четири века од смрти Вилијама Шекспира, 2015. за 750-годишњицу од рођења Дантеа Алигијерија и 80. рођендан академика Љубомира Симовића, а годину пре у част руског писца Михаила Јурјевича Љермонтова.