Прочитај ми чланак

МУКЕ СРБА У КАНАДИ: Алексићи због ајвара иду у затвор?!

0

Брачни пар Алексић, који већ годинама живи у Канади, нашао се лицем у лице с канадским правосудним органима, и то због печених паприка!

Како кажу, иако су Србију напустили давно, припремања зимнице се никад нису одрекли, као ни печење црвене паприке шиље за ајвар на старински начин.

– Ми већ годинама печемо паприку и спремамо ајвар у свом дворишту. И не само ајвар, већ и остали киселиш, и до сада нико није имао примедби. Живим у Канади од 1989. године и добро знам све њихове прописе. Баш због тога нисам палио ватру на отвореном, већ у бурету, па на буре ставим жицу за роштиљ. Међутим, очигледно да је то некоме сад засметало, претпостављам да ме комшиница пријавила, па су нам убрзо у двориште дојурили ватрогасци, а потом је стигла и тужба неколико дана касније – објашњава Горан Алексић и додаје да је на неколико рочишта са канадским делиоца правде имао озбиљних проблема.

 

Канадски сенат се извинио Алексићима!

Алексић је, како каже, више из шале тражио у судници и преводиоца, и то за себе за бошњачки језик, јер је Србин рођен у Јајцу, а за жену за српски. Међутим, тај захтев је поприлично наљутио судију.

– Судија ми је дословно рекао: У мојој судници муслиман не може да буде присутан. Шокирао сам се и казао му да је расиста. Не могу да грешим душу, тог судију више никада нисам видео у судници, а поводом тог проблема пре два дана стигло нам је и писмо од канадског сената са извињењем.

 

– Рецимо, једном судији није се допалао како сам се обукао, јер сам на суђење дошао у мајици с ликом Владимира Путина на којој је писало: “Све иде по плану”, а на глави сам носио личку капу с ресицама на којој је био извезен двоглави орао. Судија се разбеснео, рекао ми да сам провокатор и захтевао је да скинем капу, али ја сам то одбио, рекавши му да кад нареди Пакистанцима да скину турбан, тад ћу и ја скинути мој српски фес – прича наш саговорник и напомиње да поступак против његове жене Анице и њега још траје, али и да ових дана очекује судски расплет догађаја.

– Канађани обожавају ајвар, сваке године смо нашим канадским пријатељима жена и ја поклањали по теглу, а у госте кад нам долазе траже ајвар и зими и лети. Можда у понедељак кад је заказано рочиште понесем и судији једну, сумњам да ће моћи да одоли – каже кроз смех Горан и напомиње да је према важећем канадском закону за непоштовање забране паљења ватре на отвореном у одређено време прописана казна у Канади 50.000 долара, а ко нема да плати иде у затвор годину дана. Ипак, оптимистичан је и нада се срећном крају.