БЈЕЛОГРЛИЋ:Не можеш да се бавиш политиком само зато што мислиш да си много паметан

7

Не знам да ли је то последица учаурености, примитивизма или недовољне свести о себи, али је тако. Ретко ми овде имамо покрете и побуне настале настале из социјалних побуда, а врло смо дрчан народ. Међутим, кад треба да се боримо за свој социјални статус, ту трпимо до краја. Сви наши протести и буне су увек чисто политички

Радећи на причи о успеху југословенске репрезентације на првом Светском првенству у фудбалу 1930, Драган Бјелогрлић је открио нови свет, у нашој не тако давној историји, једно време о ком се код нас није много говорило.

И са новим пројектом, серијом „Сенке над Балканом“, он ширу популацију упознаје са атмосфером Београда и Србије између два светска рата, која је изнедрила много, а због идеолошких разлога бачена у запећак историје.

„Са овом епохом сусрео сам се кад сам радио филм ‘Монтевидео’. Заинтересовао сам се и истраживао сам једно време о којем ништа нисам знао. Ми смо имали ту судбину да нисмо много учили о том времену, оно је готово прећутано. А то је било битно и некако интензивно време, посебно на овом простору“, рекао је Бјелгрлић у интервјуу за Блиц поводом нове серије коју ћемо гледати на јесен. Он је навео да је нашао фасцинантне податке о том периоду. На пример, да је Интерпол Балкан тада звао Колумбијом Европе, као и путеве опијума за које верује да се не разликују од данашњих путева дроге. Управо нова серија говори о спрези криминала и политике на балканској раскрсници, и то преломно време које је одређивало нашу данашњу судбину.

„Балкан је одувек под окупацијом политике. Овде су људи одувек веровали, а верују и данас да ће их политика извући из проблема и да ће им решити животе, а то је највећа могућа заблуда. Управо им је политика правила највеће проблеме. Не знам да ли је то последица учаурености, примитивизма или недовољне свести о себи, али је тако. Ретко ми овде имамо покрете и побуне настале настале из социјалних побуда, а врло смо дрчан народ. Међутим, кад треба да се боримо за свој социјални статус, ту трпимо до краја. Сви наши протести и буне су увек чисто политички“, рекао је Бјелогрлић. „Ево да пренесем то на мој посао. Колико глумаца или других филмских стваралаца је присутно на политичким протестима или изборним кампањама. Колико хоћеш. А ми се нисмо изборили за наша основна еснафска права и када се за њих треба борити, нема нас нигде. Колико смо пута зауставили представу због неке политичке идеје, а ниједдном да бисмо тиме изборили неко наше право. Када су наша основна права у питању не знамо да се организујемо, а када су неке назовивелике политичке идеје у питању, сви хрле.“

Бјелогрлић се држи подаље од политике, али каже да има врло изражен став.

„Наравно да имам политички став и пратим шта се дешава, али сматрам да је бављење политиком озбиљна ствар и њоме је не може човек бавити тек тако, зато што мисли да је много паметан. Као јавна личност спреман сам да кажем шта мислим о ономе што се догађа, али трудим се да ствари сагледавам интегрално а не дневно политички.“

А да се бави политиком био би левичар.

„Али не либерални левичар који брине о правима кућних љубимаца, платана, геј правима… Права левица, која се бори против огромних социјалних разлика. Како рече Милутинац у „Монтевидеу“: „Мени не сметају богати, смета ми што има много сиромашних“.

Он је навео да се сада налазаимо у лутању, а лутање траје предуго.

„Имамо вишестраначје довољно дуго да смо могли да се научимо демократији, але ето, драже нам је испод жита него да правимо систем. Памтим време када смо поверовали да можемо, да смо дорасли искушењима модерног света, а онда су уследила разочарења и коначно смо осиромашили, и духовно и материјално. А тои је велика мука и није се лако оријетисати“; додајући да се треба борити и вратити веру да можемо.

„Ето, можда ћемо поново имати најбољу серију у региону. Није то мало“, рекао је.

 • Zelimir

  А не рече ништа Драган Бјелогрлић за свог хероја балијског генерала јована дивјака убице Србских голобрадих дечака Маја 1992 године у Добровољачкој улици у Сарајеву а носио је Драган јовин злочиначки лик на мајици и за злочинца јована дивјака је агитовао и сузе ронио што ратни злочинац не присуствује промоцији његовог филма Монтевидео у Сарајеву и Мостару. Желео је Драган Бјелогрлић ослобођење ратног злочинца балијског генерала јована дивјака док је био ухапшен у Аустрији на основу потернице интерпола која је издата на захтев Србије. Зато овој људској гњиди Драганy Бјелогрлићy не треба давати простора на Србским медијима јер ће се гњида трансформисати у вашку па још више штете направити.

 • моћни Ђоле Јанговић

  Оно кад естрада и дворска луда оће нешто да „рече по суштини“…? А увек испадне прича о лови и „колики је мој део?“
  Е мој Бјелокосићу, УВЕК се водила нека политика… од кад је света и века, и УВЕК је политика испред економије и она одређује економију, а не обрнуто!
  Али, ти рече у задњој реченици шта си у ствари хтео..:)))
  „Дајте ми још пара из буџета, видите како добре серије снимам“!

 • Неле

  Почела реклама за нови филм.

 • Rastko

  Dobro Bjelogrliću, ako si ti u masonima i drug Vučić to ne značli da treba da mu pljuješ protivnike a to je uglavnom umni dio , inteligencija, koja se ne slaže sa njegovom politikom.Praviš okvir da nalijepiš upravo te koji znaju i vide šta se dešava, nije to lijepo od velikana tvog ranga, razočarao si me a bio si mi idol u svijetu filma…nastavi da se baviš filmom jer to ti dobro ide :)

  • tomahawk

   Ajd ne seri

  • Драган Пешић

   Само ти то кусај дегенерику.

  • Драган Пешић

   „nije to lijepo od velikana tvog ranga“
   У чему је то он велики ?
   У љубави према јовану дивјаку?