Прочитај ми чланак

НА ЗЛАТИБОРУ НАЈЛЕПШЕ: Уз трубаче почело 44. саборовање!

0

44. Сабор трубача и смотра народног стваралаштва, који се ове године одржава од 28. до 30. јула, отворен је синоћ концертима прошлогодишњих победника – Марка Глигоријевића из Бајине Баште и Ивана Јовановића из Ужица. Краљев трг на Златибору био је препун посетилаца који су уживали у музицирању ових врсних мајстора трубе.

Концерт је почео звуцима химне сабора који је извео оркестар Марка Глигоријевића, најбољег трубача прошлогодишњег сабора, по оцени стручног жирија. Након тога наступио је оркестар Ивана Јовановића, најбољег трубача 43. сабора по оцени жирија новинара и публике.

Јовановић је пред наступ свог оркестра изјавио да му је част и задовољство да учествује у програму отварања ове традиционалне манифестације која, по његовим речима, представља значајан догађај за трубаче овог краја. Како додаје, оркестри током године пуно наступају и мало покваре свирку, али када долазе на такмичења на Златибор и у Гучу, доста више раде на репертоару, како би што боље звучали.

„Штета је што многи оркестри одустају од такмичења. На жалост, ове године наступа само шест оркестара, а има нас много више. Да је среће да смо сви ту и да сви заједно свирамо и да се дружимо. Боље би било да у једном такмичарском центру буде што више оркестара и да буде већа конкуренција. Самим тим и оркестри би више вежбали, боље би звучали. Сматрам да се организовањем предтакмичења у другим местима ништа није добило,“ истиче Јовановић.

Он ће и ове године одмерити снаге са својим колегама:

„За ову годину смо се припремили као и за све претходне. Надамо се најбољем исходу, видећемо. На жирију и публици је да процени, а на нама је да одсвирамо како треба“.

Програм овогодишњег сабора наставља се вечерас у 19 часова смотром изворног народног стваралаштва на Тић пољу. Наступиће: КУД „Златибор“ из Чајетине, КУД „Ђидо“ Богатић, фрулаш Ацо Марковић из Сирогојна, певачка група Шљивовица, певача група „Распевани Златибор“ Рожанство, оркестри Љубивоја Диковића и Јанка Јовановића из Пожеге.

НЕДЕЉА

08:00 трубачка будилица: вожња туристичким возићем Златибор – Чајетина
16:00 свечани дефиле дувачких оркестара
17:00 „Златиборе, мој зелени боре“ такмичење дувачких оркестара западне Србије, предтакмичење за Гучу
21:00 концерт Мирослава Илића

Организатор ове традиционалне културно туристичке манифестације је Спортски центар Чајетина, а стални покровитељ је општина Чајетина. Генерални покровитељ је „Ваљевска пивара“, а генерални спонзори су Апартманско насеље „Златиборски конаци“ и Агенција за туризам, некретнине и мењачница „Златибор турс“.