Прочитај ми чланак

СУСРЕТ ДВЕРИ И АТАКЕ: Блиска сарадња балканских народа – једина шанса за опстанак

0

Двери и Атака су сагласне да будућа сарадња треба да почива на изградњи савеза балканских народа које ће помоћи народима Балкана да очувају своје националне и традиционалне вредности и да поново успоставе економске суверенитете у својим државама.

Висока делегација бугарске странке Атака била је у Београду у посети Српском покрету Двери.

Потпредседника Народне скупштине Републике Бугарске Јавора Нотева, народног посланика посланичке групе „Уједињене патриоте“ и оснивача Атаке Павела Д. Шопова, и медијског саветника Јавора Нотева, Николаја Димитрова дочекали су шеф делегације и потпредседник Двери др Предраг Митровић, народни посланици Марија Јањушевић и Зоран Радојичић, директор информативне службе Југослав Кипријановић, као и координатор савета за националне мањине Српског Покрета Двери Горан Игић.

У срдачном разговору приликом посете Народној скупштини обе стране су се усагласиле око заједничких циљева који се односе на појачану сарадњу са Русијом, окретање ка породичним и традиционалним вредностима. Двери и Атака сматрају да највећу сметњу за остварење ових циљева представља Европска Унија и странке које се ослањају на бриселску администрацију и неолибералне вредности, како у Бугарској, тако и у Србији.

Представници Атаке истакли су да будућност Балкана виде у савезу православних народа.

Након обиласка Народне скупштине представници делегација положили су цвеће код споменика бугарским револуционарима Георгију Раковском и Василу Левском, који су заједно са кнезом Михаилом Обреновићем основали прву бугарску легију и учествовали у борбама за ослобођење Срба и Бугара од Отоманске империје.

Као разлог посете представници бугарске делегације наводе јачање будуће сарадње у борби против свакодневице која је тешка како на спољно-политичком тако и на унутрашњем политичком плану. „Потребно је да будемо категорични у ставовима и да те ставове доследно заступамо и у наредном периоду да би сарадња била могућа. Тражићемо такав темељ где можемо да нађемо заједнички језик и заједничке интересе и да то не остане само на речима већ да буде део акције односно да произведе дејство на будућност овог региона“, наводи Јавор Нотев.

На питање који значај има посета Атаке за Српски Покрет Двери, Предраг Митровић наводи да је то само узвратна посета представника парламентарне бугарске политичке странке Атака. Како даље наводи, они су пре пар месеци имали иницијални састанак у Софији и разговарали на тему потенцијалне сарадње између евроскептичних политичких странака које су оријентисане против европског пута земаља које још нису постале чланице Европске Уније, говорећи и о Србији и о последицама онога што је већ очигледно у Републици Бугарској. Са друге стране указује на низ ствари везаних за сарадњу која је потенцијално могућа и која се односи на јачању економских и културолошких веза.

Овај сусрет сматра се још једним у низу корака на путу међусобног дијалога на добробит и Срба и Бугара у наредном периоду.