Прочитај ми чланак

РАДИКАЛИ И ДВЕРИ траже укидање Тужилаштва за ратне злочине

0

Скупштина Србије завршила је синоћ рад и данас ће наставити расправу о 43 тачке дневног реда, међу којима су и избор тужиоца за ратне злочине, избор јавних тужилаца у више јавних тужилаштава у Србији, као и о изменама Закона о судовима.

Нела Кубуровић, министарка правде, објаснила је да се пред новим тужиоцем за ратне злочине налазе бројни изазови и велика одговорност. Навела је и да је избор новог тужиоца од великог значаја и за испуњење обавеза које је Србија преузела у оквиру Поглавља 23.

Према њеним речима, Влада Србије парламенту је предложила два кандидата за новог тужиоца за ратне злочине, Милана Петровића и Снежану Станојковић, а на ту функцију ће бити изабран кандидат који добије већину гласова посланика. Она је навела да један од првих корака који се у складу са Акционим планом за Поглавље 23 очекује од Тужилаштва за ратне злочине, је израда и усвајање Тужилачке стратегије за истрагу и гоњење ратних злочина”, а у оквиру ове Стратегије, Тужилаштво за ратне злочине треба да учини потребне напоре на унапређењу унутрашње организације и унапређења ефикасности рада Тужилаштва.

“Поред Акционог плана за Поглавље 23, бројне будуће активности Тужилаштва за ратне злочине дефинисане су и у оквиру Националне стратегије за процесуирање ратних злочина у Србији коју је Влада усвојила у фебруару 2016. године. По броју и обиму активности из ове Стратегије које је потребно спровести, Тужилаштво за ратне злочине чини главног носиоца њеног успешног спровођења”, навела је министарка и додала да Тужилаштво има и значајну улогу у процесу ефикасне међународне, а нарочито регионалне сарадње у истрази и процесуирању ратних злочина, због чега избор новог Тужиоца треба да помогне и интензивирању ових механизама. А пред новим тужиоцем налазе се бројни изазови и велика одговорност, чије су разумевање оба кандидата доказала кроз предложене програме рада.

Посланици Српске радикалне странке и Покрета Двери заложили су се за укидање тужиоца за ратне злочине, наводећи и да је владајућа коалиција и пре избора тужиоца у парламенту одлучила који ће кандидат добити већину, односно кога ће фаворизовати. Наташа Мићић оценила да је недопустиво што је Србија годину и по дана била без тужиоца за ратне злочине и приметила је да би другачија реакција била при хапшењу Рамуша Харадинаја била да је Србија имала тужиоца за ратне злочине.