Прочитај ми чланак

Овај сисар застрашујућег изгледа може да живи без кисеоника (ВИДЕО)

0

Већ се зна да гола кртица, једно од најчуднијих створења на Земљи, не осећа бол и да је отпорна на рак, али сада научници тврде да може да преживи без кисеоника.

Голе кртице обично се сусрећу у подземним колонијама које броје око 200 јединки – каже Гери Луин из „Макс Делбрук“ центра за молекуларну медицину. Он је са колегама у часопису „Сциенце“ објавио резултате истраживања о томе како живе голе кртице.

– Желели смо да тестирамо која је минимална концентрација кисеоника у ваздуху потребна овим створењима за опстанак. Тим је прво тестирао животиње у окружењу са пет одсто кисеоника. Све мање од 10 одсто је смртоносно за човека – истиче Луин.

Међутим, ови глодари уопште нису били погођени, чак ни после неколико сати проведених у таквим условима. Следећи тест био је смештање голих кртица у окружење без кисеоника.

– Животиње су се брзо успавале. Ушле су у стање слично коми и тако живеле наредних 18 минута – каже истраживач.

Научници су им онда вратили кисеоник и животиње су се потпуно опоравиле.

Анализирајући податке, научници су схватили да ове животиње мењају свој метаболички систем са оног на бази глукозе, за који је потребан кисеоник, како би се ослобађала енергија, на онај заснован на фруктози, ком кисеоник није потребан. Како би ћелије наставиле да функционишу, голе кртице просто су се пребациле на други облик горива, па је недостатак кисеоника био небитан.

– Ово је фантастично откриће – каже Мајкл Беребринк, један од предавача на Универзитету у Ливерпулу, који није био укључен у студију.

„Овакав тип метаболизма је нечувен међу сисарима. Има неких риба које се служе сличним триковима, али су и оне изузетак“.

Луин је узбуђен због потенцијалне користи овог открића за људе.

– Људи већ имају способност да стварају енергију од фруктозе. Наша јетра то ради стално. Питање је да ли можемо променити тело, тако да се пребаци на метаболизам на бази фруктозе, када нам се ниво кисеоника у окружењу смањи – каже он.

То би значило да ће људи који су претрпели тежак срчани или мождани удар, једног дана моћи да избегну последице оксидативног стреса.