Прочитај ми чланак

Основац злоставља учитеља и другаре, деца не иду у школу

0

Крагујевац -- Родитељи ученика одељења ИИ-3 Основне школе "Станислав Сремчевић" у Крагујевцу већ три дана не шаљу децу на наставу.

Како наводе, децу неће пуштати у школу све док школа не нађе решење за проблем са учеником тог одељења који физички и вербално малтретира ђаке и учитеља.

Према наводима родитеља, од школе је затражено да хитно реши тај случај вршњачког насиља и пружи гаранције за безбедност њихове деце у школи.

У захтеву који је упућен школи не тражи се да „проблематичан“ ученик буде искључен из школе, него да се премести у друго одељење или да се са њим ради у одвојеној просторији.

Према сазнању агенције Бета, родитељи су револтирани због пасивног односа руководства школе, због чега су одлучили да од понедељка протестују тако што децу неће слати у школу на наставу све док не добију потврду да ће бити безбедна.

Родитељ једног ученика ИИ-3 рекао је агенцији Бета да је проблем присутан од почетка школске године, тако што један ученик малтретира остале ђаке у одељењу, шутира их, удара, изражава се вулгарно, вређа ученике, па и по националној основи, црта жене без главе и крваве, оружје, ножеве, омета наставу на разне начине.

„Познато нам је да је и прошле године, када је био у другом одељењу, учитељицу ударио по оку. У другом разреду је премештен у садашње одељење, где је наставио да се понаша исто, шутнуо је учитеља, а директору показивао задњицу“, рекао је родитељ .

Због таквог понашања на настави је присутна и мајка тог ђака, а са њим посебно раде и други наставници на часу, али проблем није решен.

Начелник Школске управе Горан Јоксимовић рекао је агенцији Бета да се овај случај „прати већ две године“ и да у школи имају проблем да обуздају ученика који злоставља и вербално и физички ученике и свог учитеља.

„Уведене су неке мере, али то није довољно, школа мора да реагује на одговарајући начин. Јуче је била инспекција у школи да утврди да ли је све урађено законски и познато ми је да има пропуста“, рекао је Јоксимовић.

Он је навео да се у решавање овог проблема укључио и Центар за социјални рад у Крагујевцу који је урадио студију случаја са мерама које треба предузети.

Директор Центра за социјални рад „Солидарност“ у Крагујевцу Момир Борић је рекао агенцији Бета да је случај сложен, решава се „мултидисциплинарно“ и кроз рад са породицом ученика и школом.

„Не срећемо се први пут са таквом ситуацијом, али за њено решавање је потребно и време и разумевање“, рекао је Борић.