Прочитај ми чланак

ПОКАЈАО СЕ ПОСЛЕ 15 ГОДИНА “Жао ми је што је Милошевић изручен Хагу”

0

Драгиша Блануша, бивши управник Централног затвора у Београду, којег је Мирјана Марковић тужила за отмицу, неовлашћено снимање и злупотребу положаја у вези изручења њеног супруга Хагу, изјавио је да му је “приватно жао што је он тамо завршио”!

– Немам грижњу савести као државни службеник јер сам поступао по налогу претпостављених. Приватно ми је жао као и сваког нашег грађанина који заврши у Хашком трибуналу -рекао је након суђења данас Блануша.

Њему је данас завршено суђење у Вишем суду у Београду по приватној тужби удовице бившег председника СРЈ Слободана Милошевића, Мирјане Марковић, а суд је изрицање пресуде заказао за 20. март.

Оптужницом, којом је у својству оштећеног као тужиоца преко пуномоћика поднела Марковићева, Блануша се терети да је неовласћено објавио књигу “Чувао сам Милошевића”, која говори о притворским данима Милошевића пред његово изручење Хагу.

У завршној речи, адвокат Зденко Томановић је нагласио да је Блануша без одлуке истражног судије и председника суда изручио Милошевића.

– То је учињено мимо Устава и права на жалбу. Оптужени је то урадио по налогу тадашње политичке елите -истакао је Томановић.

Бланушин бранилац адвокат Радослав Тадић нагласио је да је кривично дело неовлашћеног снимања застарело, као и да нема доказа да је Блануша киднаповао Милошевића. Он је додао и да Тужилаштво није пружило ниједан доказ да је његов клијент објавом књиге прибавио материјалну корист.

Смењен после изручења

Након што је Милошевић преминуо у притвору тирбунала у Хагу, његова удовица је преко пуномоћника наставила кривично гоњење Блануше. Мирјана Марковић није у Србији више од 10 година, а у Русији је добила политички азил. Недуго након изручења Милошевића Хагу на Видовдан 2001. године, тадашњи министар правде Владан Батић сменио је Бланушу са места управника ЦЗ-а.

Иначе, Мирјана Марковић терети Бланушу и због невлашћеног објаљивања поверљивих фотографија у тој књизи, као и за отмицу, јер је наводно дозволио да 28. јуна 2001. НН лица одведу Милошевића из затвора, а потом га пребаце у притвор Хашког трибунала у којем је скончао 11. марта 2006. године.

Историјат овог процеса, који је ушао у 15. годину, кренуо је кривичном пријавом против Блануше коју је поднео пуномоћник Слободана Милошевића, тада већ притвореног у Хашком трибуналу.

Након што је некадашње Пето општинско јавно тужилаштво у мају 2002. године одбацило кривичну пријаву, Милошевићев пуномоћник је 21. маја 2002. године поднео Петом општинском суду захтев за спроводјење истраге против Блануше. Оптужницу у овом кривичном поступку против Блануше подигао је 2005. године пуномоћник оштећених као тужиоца –

Слободана Милошевића и правног следбеника Мирјане Марковић.

Том оптужницном Блануши се стављају на терет два кривична дела злоупотреба службеног положаја, неовлашћено фотографисање и отмица.