Прочитај ми чланак

АМБАСАДОР САД НИКОЛИЋУ: Избегавати повишену реторику

0

Београд -- Амерички амбасадор у Беогаду Кајл Скот рекао је, у разговору с председником Томиславом Николићем, да је стабилност у региону предуслов за будући прогрес.

kajl-skot

Он је додао да сви треба да избегавају повишену реторику.

Како је саопштила америчка амбасада, Скот је истакао да САД настављају да подржавају дијалог између Београда и Приштине, уз посредовање Европске уније и да охрабрују Србију и Косово да траже могућности ка напредовању у свеобухватној нормализацији односа.

Председник Николић је, како се наводи, том приликом изразио своје ставове о потреби да се изграде још снажнији односи у будућности, упркос различитим ставовима двеју земаља о статусу Косова.

Скот и Николић су се, како се наводи, сагласили да наставе контакте и изразили су наду да ће се нове основе за побољшање односа између двеју земаља ускоро развити, додаје се у саопштењу.

Амбасадор је похвалио напредак Србије у области економске стабилности и раста.

Он се осврнуо на отварање четири поглавља у процесу приступања Европској унији у 2016. години и подсетио да су четири милијарде долара америчких инвестиција и 16.000 људи који раде за америчке компаније у Србији – јасни показатељи снаге и живости билатералних односа.

Скот је такође истакао да је састанак потпредседника САД Џозефа Бајдена са премијером Александром Вучићем, данас у Давосу, показатељ важности ових односа за САД.

У саопштењу се напомиње да се амбасадор Скот састао са председником Николићем како би разговарали о години који је управо прошла, као и о будућој сарадњи у 2017. години.