Прочитај ми чланак

МАРТИНА НАВРАТИЛОВА: Да ли је Ђоковић превише мршав?

0

Легендарна тенисерка Мартина Навратилова причала је за Спортс Илустрејтед о занимљивој теми о Новаку Ђоковићу – мршавости.

novak rolan garos 1

Иако је Ђоковић у нову сезону ушао титулом у Дохи победом над најбоље рангираним тенисером света Ендијем Маријем, многи су се забринули што су могли да му „преброје ребра“ када је скинуо мајицу.

Забринутост за његово физичко стање истакла је и Навратилова, која у шестој деценији и даље активно игра тенис.

Навратилова сматра да би низак ниво масти у Ђоковићевом телу могао да има дугорочан ризик за његово здравље, јер ће пребрзо да се умара пошто мишићи без масти почињу сами са сагоревају.

„Маса“ никад није била Ђоковићев адут, а здравствене проблеме с почетка каријере је временом пребринуо и постао један од физички најспремнијих играча у историји тениса, па је током каријере добио 77 одсто мечева које је играо у пет сетова.

Изузетна флексибилност, посебно његових зглобова, омогућавали су му сјајне дефанзивне могућности, током година доминације се истицао експресним стизањем лоптице, па му је у том периоду управо тело било најјаче оружје.

Међутим, његов нови „имиџ“ на старту 2017. никога није оставио равнодушним, а проблеми које је имао током дуела са Фернандом Вердаском (који га чека и на старту Aустралијен опена), су то посебно нагласили.

Иако је ова прича можда и претеривање, то што неко изгледа мршаво не значи да је лоше, ипак се поставља питање да ли Ђоковић иде у правом смеру када је у питању стање његовог тела, с обзиром да улази у четврту деценију живота?