Прочитај ми чланак

Руски патријарх: Никад већи прогон хришћанства!

0

Хришц́анство и религија у целини се потискује из јавног живота и у неким земљама се једноставно уништавају, изјавио је патријарх московски и целе Русије Кирил, говорец́и на телевизији НТВ.

499083_patrijarh-kiril_f– Сада смо сведоци потискивања хришц́анства, верских начела у целини, посебно хришц́анства из живота Западне Европе и Северне Америке – навео је руски патријарх Кирил.

Он је додао да се на Блиском истоку уништава хришц́анство, док се у Африци истребљују цела села.

– Суочавамо се са појавом која је без преседана. Прогон хришц́ана је постојао, као што знамо, у Старом Риму, у Совјетском Савезу, али таквих размера физичког уништења људи, само зато што припадају хришц́анству, није било у историји – нагласио је поглавар Руске православне цркве.

Руски патријарх је навео да је православни свет постао једна од водец́их снага која се бори за традиционалне вредности и да савезника у борби против потискивања верских начела из живота има и међу католицима, муслиманима, Јеврејима, па чак и међу онима који нису верници.

Описујуц́и атмосферу фебруарског сусрета са римским папом у Хавани, он је рекао: – Осетио сам да саговорник дели моја убеђења, имамо исто мишљење да се данас треба заједно борити за хришц́анске вредности како бисмо заштитили савремену цивилизацију од врло негативних последица који могу да настану у случају слабљења утицаја хришц́анства на лични и јавни живот људи.