Прочитај ми чланак

И ДРУГИ СЕ ПИТАЈУ: Када ћете почети да цените Новака? (ВИДЕО)

0

Novak federer australija open3

На којем год стадиону на свету да игра, Новак Ђоковић неће бити цењен као његови највећи ривали.

Иако у последње време има много успеха на AТП туру, сада је већ јасно да ће Роџер Федерер и Рафаел Надал увек бити миљеници публике.

Потврда је стигла и у полуфиналу Aустралијан опена у којем је Ђоковић савладао Федерера резултатом 6:1, 6:2, 3:6, 6:3, после два сата и 19 минута игре.

Најбољи тенисер света долази из Србије и никада није имао подршку какву су имали остали играчи иза којих стоје читаве маргетиншке империје и државе. Потпуно неочекивано разбио је ‘монопол’ тенисера из богатих држава, а тиме се бавио и новинар ЕСПН Џим Кејпл.

Кејпл, који је после прошлогодишњег финала Ози навео да би Ђоковићев тријумф требало да буде важнији од Супербоула, сада је апеловао на све љубитеље ‘белог спорта’ да почну да на прави начин цене његових достигнућа.

Навијачи су, по обичају, до изнемоглости навијали за Роџера Федерера у уторак, у неколико наврата изазивајући судију да затражи тишину. Навијали су чак и када Федерер није освајао поене, а њихови покличи праћени су разочаравајућим и гласним негодовањем за сваки ас који је завршио у ауту. Чак су му и неки људи у новинарској ложи аплаудирали. Колико тениски навијачи воле овог момка? Као што је неко ‘твитовао’, на трибинама је стајала жена са транспарентом на којем је писало да се скоро удала, али да би се мењала за Федерера!

Надам се да та жена није супруга Новака Ђоковића.

“Говорим о томе сваки пут, посебно на крају турнира. Много сам захвалан публици, ово је невероватна серија и велики разлог због којег и даље играм. Много сати сам провео на тренинзима управо због ових тренутака у којима осећате да сте цењени, да вас људи гурају напред и да желе да победите. Волео бих да сам имао шансу да играм још један меч овде, али немам. Наравно да сам разочаран, можда делом и због навијача, такође и због себе. Желим да се вратим следеће године, желим да поново све то проживим. Једва чекам следећи турнир. Знате, све је лакше када имате овакве навијаче”, рекао је Федерер пошто је избегао праву катастрофу у полуфиналу.

Разлози откуда толико љубави према Федереру су очигледни – он је можда најбољи играч у историји тениса и освајач рекордних 17 Грен слем титула. И са пуне 34 године и даље је трећи тенисер света и игра изванредно. Толико је атрактиван спонзорима да је прошле године зарадио 58 милиона долара. Можете купити мајице са логоом РФ у званичној продавници Aустралијан опена и навијачи су широм комплекса виђени како их носе.

Aли време је да се та љубав усмери на Ђоковића, тренутно најбољег играча у овом спорту и човека који у међусобном скору води против Федерера.

Било му је потребно 10 година и 45 мечева, али је коначно успео да престигне ривала и након тријумфа у уторак поведе 23-22. Такође, Ђоковић води против свих осталих играча из велике петорке – 21-9 против Ендија Марија, 24-23 против Рафаела Надала и 19-4 против Стана Вавринке. На само један меч је од изједначавања рекорда по броју титула на Aустралијан опену (шест).

Федерер није освојио Грен слем готово четири године, Ђоковић је тријумфовао на три од претходна четири, укључујући два управо против Роџера у финалима и сада је у петом узастопном финалу на највећим турнирима.

И, имајте на уму – тек му је 28 година. Освојиће још много турнира? Довољно да стигне Федереров рекорд на ГС? Немојте то одбацити као немогуће.

“Да ли ћу бити доминантан у наредним годинама, не знам. Не могу да одговорим на то питање. Даћу све од себе да наставим да играм на овом нивоу”, истакао је Ђоковић.

Ох, а на каквом је тек нивоу играо против Федерера. У недељу је одиграо лош меч у пет сетова против Жила Симона у којем је направио чак 100 неизнуђених грешака. Против Федерера је био на другој планети – било му је потребно само 54 минута да добије прва два сета.

“Имао сам неколико мечева овде у којима сам играо сличан тенис, али мислим да су против Роџера прва два сета била вероватно и најбоља два сета која сам у каријери одиграо против њега. Имао сам неколико момената против њега када сам у сетовима играо на високом нивоу, али ово је био другачији ниво него раније”.

И поред свега, већина навијача била је на страни Федерера. Приредили су му овације када је освојио трећи сет. Вриштали када је добио сензационалну размену у четврту сету. С љубављу су га поздравили када је после меча излазио с терена.

Ђоковић је рекао да разуме љубав коју навијачи осећају према његовом ривалу.

“Имам велику подршку широм света. Као што сам и раније говорио. Када играм против Роџера, тако нешто је очекивано, с обзиром на његову каријеру и величину на и ван терена, због свега што је учинио за спорт. Воле га, цене га, поштују га широм света, то је по мом мишљењу нормално. Ја покушавам да уживам у свом времену, да радим што боље умем, да увек узимам само позитивне ставри. Нема разлога да будем фрустриран због тога”.

Због начина на који игра, можда ће једнога дана, када Федерера не буде било, Ђоковић бити цењен на исти начин. Већ сада би требало.

Извор: Б92 Спорт