Прочитај ми чланак

WhatsApp спам: Нови вирус путем е-поште

0

whatsapp-screen-grab

Појавио се нови вирус који се шири муњевитом брзином. Првенствено напада пословне кориснике и кориснике популарне платформе за рамену порука путем мобилних телефона.

Креирањем насумичних фишинг кампања преко е-поште, сајбер криминалци шаљу лажне мејлове представљајући се као званична информација са WhatsApp мреже и тако шире малвер који је прикачен за писмо.

Писма се шаљу са лажних налога представљајући се као званични сервис са WhatsApp мреже, али ако само мало обратите пажњу приметићете да писма нису послата са званичног домена мреже WhatsApp (whatsapp.com). 

Као лажну информацију користе неколико измишљених информација:whatsapp-screen

  • You have obtained a voice notification xgod
    An audio memo was missed. Ydkpda
    A brief audio recording has been delivered! Jsvk
    A short vocal recording was obtained npulf
    A sound announcement has been received sqdw
    You have a video announcement. Eom
    A brief video note got delivered. Atjvqw
    You’ve recently got a vocal message. Yop

 

Сваки наслов писма се завршва  „xgod“, „Ydkpda“ или нечим слично, који се вероватно користе за енкрипцију неких података како би се идентификовао корисник. У атачменту је пикачен компримовани документ са вирусом, где је у питању малвер из породице „Nivdort„. Компјутер је једино могуће  заразити ако сами распакујете садржај прилога и сами га покренете. Вирус се након покретанја сам инсталира негде на систему и уписује у стартап-регистар како би се покретао са покретањем система. 

Једини прави начин заштите је да не отварате и не покрећете ништа од прилога који Вам долазе преко е-поште а нисте сигурни од кога је. Нико од сервиса, услуга или апликација (facebook, viber, twitter, skype, disqus и сл.) Вам неће слати документе (zip, rar, 7zip, tar, exe bat, cmd) како би сте их ви покретали сами. За то постоје интегрисани аутоматизовани системи у оквиру самих апликација које користите.

Обавезно редовно ажурирајте своје антивирусе. Наша препорука су пар добрих и проверених програма за заштиту.

360 Total Security: Free Antivirus Protection

Bitdefender Antivirus Free Edition

Avira Free Antivirus 2016

Microsoft Security Essentials

 

извор: Comodo, обрада: СРБИН инфо