• Почетна
  • СВЕТ
  • ГОДИШЊЕ „УСПАВАЈУ“ 650 БЕБА: Холандија постаје Долина смрти
Прочитај ми чланак

ГОДИШЊЕ „УСПАВАЈУ“ 650 БЕБА: Холандија постаје Долина смрти

0

ekg-i-infuzija1

Закон о праву на смрт, донет 2002., претворио је Холандију у рај за оне људе који би да умру у време када они желе, не препуштајући ништа природи.

Андре Верховен из јужног дела Амстердама радни век провео је као учитељ у оближњој средњој школи. Био је узоран католик и водио миран живот. Планирао је да у 65. години, када заслужи пензију, крене у пут по свету са супругом Дором.

САДАШЊИ ЗАКОН

По садашњем правном акту, еутаназија је дозвољена у случају тешке болести или онемогућености на нормалан живот.

На несрећу, у 64. години дијагностификована му је леукемија, рак крви, за коју, у његовим годинама, не постоји лек. Пошаст је била сурова и после одређеног времена постао је парализован од врата наниже. Након двомесечних мука и немогућности да учини и најмањи потез, нити да се брине о себи, Андре се одлучио на еутаназију.

У јануару 2013, његов лекар убризгао му је две ињекције. Прва је била седатив и после три секунде увела га је у кому. Два минута након што је примио другу, Верховен је издахнуо.

„Након одлуке о еутаназији, мом оцу је лакнуло. Последњих пар дана је причао, сећао се старих времена, поздрављао се са пријатељима“, рекла је Брегје, његова ћерка.

ДЕПРЕСИЈУ ЛЕЧЕ СМРЋУ

Поптуно здрави људи који болују од депресије такође имају право на еутаназију. Уместо терапије за лечење „умора од живота“, лекар им може преписати еутаназију без проблема јер је закон веома либералан.

Од како је 2002. донет Закон о праву на смрт, готово да нема Холанђанина који не зна некога ко се одлучио на превремен крај живота. Статистике кажу да је од тада три посто преминулих живот завршило „милосрдним (само)убиством“. Пре девет година број извршених еутаназија био је 1.923, да би се 2013. попео на рекордних 5.000. У години за нама цифра је још већа; процена је да је око 6.000 људи самостално одлучило да буду усмрћени ињекцијом.

Већ четири године у Холандији се воде кампање за повећање досега закона. Предлог да се свим лицима старијим од 70 година омогући право на еутаназију, ако им се више не живи, стиче све већу подршку.

ИМА ЛИ ГРАНИЦЕ

Закон дозвољава еутаназију над бебама чак и ако комисија установи да је за родитеље болно да гледају своје дете како пати.

Осим старих, еутаназија у Холандији се тиче и новорођенчади. У овој земљи годишње је „милосрдно усмрћено“ око 650 беба.

Ослобођење“ су донели лекари уз дозволу родитеља, након што је утврђено да деци предстоји живот пун тескоба услед неке деформације или тешке болести.

И ментално оболели људи су обухваћени „правом да одаберу смрт“. Број еутаназија над људима са тешким психичким проблемима се утростручио; 2012. 14 људи је „успавано“, а 2014. њих 42.

Габи Олтуј, самохрана мајка и инструменталиста на кларинету, мучила се са буком у ушима коју је само она чула, „24 часа дневно“.

„Споља изгледам сасвим нормално, али се мучим изнутра“, рекла је Олтуј пре него што се одлучила на еутаназију у „Клиници за окончање живота“. Петнаестогодишњу ћерку и две године млађег сина оставила је иза себе.

Извор: novitalasi.com