Прочитај ми чланак

Главну улогу у борби против америчких ловаца F-16 имаће руске ракете ваздух-ваздух

0

РУСКА хиперсонична ракета ваздух-ваздух Р-37М показала се у специјалној војној операцији у Украјини као једно од најмоћнијих оружја. А управо ће њој бити намењена главна улога у борби против америчких ловаца F-16 које ССД, Данска и Холандија ускоро треба да испоруче кијевском режиму.

  Politico и New York Times пишу да те испоруке добрано касне и да Владимир Зеленски засад може рачунати на само шест F-16 уместо обећаних 45 (што би било довољно за 3 мање ескадриле).

          York Times прецизира да Данска до почетка лета можда неће послати ни тих шест, а да ће још 13 стићи тек крајем године или почетком 2025. године.

          Друге земље уопште нису одредиле датум испоруке за својих F-16.

          Холандија, која је кијевском режиму обећала 24 борбена авиона, одбија да почне да их шаље док Украјина у потпуности не обезбеди спремност копнених служби.

          Ово је потврдио портпарол холандског Министарства одбране Јуријан Есер.

          Тренутно се у Данској око 50 украјинских авио-техничара обучава за одржавање и поправку F-16 и руковање њиховим комплетима наоружања. Међутим, то је врло мало, с обзиром на сложеност F-16, пошто сваки од њих захтева 8 до 14 људи за одржавање.

          — Дизати F-16 у украјински ваздух биће изузетно тешко јер ће аеродроми на којима ће бити базирани, постати главне мете руских напада, а сами авиони ће бити на нишану руских система противваздушне одбране. И саме њихове поправке биће пронлематичне, а могуће коришћење неопремљених писти може оштетити те осетљиве летелице, објавио је Politico.

          Том Рихтер, бивши пилот америчких маринаца, указао је да су усисници ваздуха код F-6 постављени ниско, па писте морају бити савршено чисте да њихови мотори не би „гутали” разне отпатке.

          New York Times пише да се у Пентагону и НАТО разматрају два излаза из ситуације.

          Први је да се у Украјину пошаљу представници НАТО и произвођача који ће сервисирати F-16. Све док Украјина док не буде имала довољно својих посада за одржавање тих борбених авиона.

          Џастин Бронк, војни експерт Краљевског института обједињених служби (RUSI) у Лондону, сматра да то може потрајати годинама.

          Друга опција је коришћење војних аеродрома на територији НАТО земаља за базирање и полетање F-16.

          У том контексту се помиње румунска ваздухопловна база Фетешти, где се сада обучавају украјински пилоти.

          Међутим, лансирање F-16 са територије НАТО значило би директно учешће НАТО-а у сукобу у Украјини. Владимир Путин је већ упозорио: и сами F-16 и ти аеродроми биће, са тачке гледишта међународног права, легалне мете за руску војску.

          Како је објавио Bulgarian Military, F-16 ће ​​очигледно бити уништавани руским ракетама Р-37М које су шест пута брже од звука и имају домет до 400 км.

          Најближи конкурент су им америчке ракете ваздух-ваздух AIM-120 AMRAAM које Кијеву треба да буду достављене заједно са F-16. Само, њихов максимални домет је свега 160 км.

          У специјалној војној операцији, Р-37М користе руски ловци Су-35, који су опремљени и радаром Заслон-М. То им омогућава да сигурно обарају украјинске авионе.

          Захваљујући тим радарима, Р-37М могу да буду лансиране са удаљености на којима их противнички авиони не могу погодити.

          Bulgarian Military наводи да ће ово важити и за F-6 који напросто неће имати чиме да гађају руске Су-35 удаљене 200, 300 или 400 километара. Дакле: ван домета  AIM-120 AMRAAM.

           Руски авакси А-50 обезбедиће повећани домет и прецизност ракетама Р-37М.