Прочитај ми чланак

Зеленски захтева ракете АТАЦМС за напад на Кримски аеродроми

0

Зеленски је затражио ракете дугог домета, тврдећи да су Украјини потребне, не за напад на територију Русије, већ за ударе на аеродроме на Криму Украјински председник Владимир Зеленски упозорио је данас Американце да ће украјинске снаге можда морати да се повуку како би осигурале своје линије фронта и сачувале муницију услед тешког притиска којем су изложене.

Зеленски је у интервјуу за „Вашингтон Пост“ за то окривио САД које не пружају неопходну војну помоћ Украјини.

Он је рекао да је кашњење Конгреса у одобравању пакета војне помоћи вредног 60 милијарди долара скупо коштало Украјину.

Како је објаснио украјинска војска није успела да планира будуће операције, а конгресмени су се свађали скоро шест месеци.

Хоће да гађа аеродроме на Криму
Зеленски је позвао САД да обезбеде Украјини ракете АТАЦМС за напад на аеродроме и авионе на, како је навео, привремено окупираном Криму.

„Када Русија има ракете, а ми немамо, они ракетама нападају све – гасну и енергетску инфраструктуру, енергију, школе, фабрике, цивилне зграде. АТАЦМС је одговор“, рекао је украјински председник у истом интервјуу.

Зеленски је нагласио да су ракете дугог домета Украјини потребне не за напад на територију Русије, већ за ударе на аеродроме на Криму.

„Када Русија сазна да можемо да уништимо ове авионе, они неће напасти са Крима. То је као са морнарицом. Изгурали смо их из наших територијалних вода. Сада ћемо их потиснути са кримских аеродрома“, рекао је украјински председник.

Он је подсетио да је у фебруару у Минхену представио мапу циљева за АТАЦМС.

„Показао сам им војне платформе као што су аеродроми, системи противваздушне одбране и други објекти“, додао је он.

На питање да ли сматра да је амерички председник Џозеф Бајден превише опрезан у снабдевању оружјем, за шта га његови противници понекад оптужују, украјински лидер је одговорио да је амерички председник „опрезан у вези са нуклеарним ударом Руске Федерације“.

Зеленски је изразио уверење да развој догађаја у Украјини зависи управо од одлуке Конгреса САД о даљој подршци Кијеву и поручио да је за потребно више наоружања Оружаним снагама Украјине да би се савладао непријатељ.

„Изгубили смо пола године док се Конгрес свађао. Не можемо више губити време. Украјина не може бити политички спор између страна“, истакао је он.
Такође је навео да критичари помоћи у Конгресу не разумеју улог у овом рату.