• Почетна
  • СВЕТ
  • Регион
  • НОРВЕШКИ АМБАСАДОР У ЗАГРЕБУ: Борили смо се против Павелића и нећу да вам се извиним!
Прочитај ми чланак

НОРВЕШКИ АМБАСАДОР У ЗАГРЕБУ: Борили смо се против Павелића и нећу да вам се извиним!

0

osnivanje-af-lige

Хенрик Офстад овим је речима узвратио на критику што је присуствовао антифашистичком скупу који је хрватска Породична странка оценила као комунистички, тј. „онај који злоупотребљава антифашизам“.

Мате Кнезовић, председник Породичне странке из Хрватске отвореним писмом замерио је посланику Норвешке у Загребу Хенрику Офстаду што је био на оснивању Антифашистичке лиге пре неколико дана. Кнезовић је том приликом написао да амбасадор не зна да „такозвани антифашисти нису ништа друго до комунисти који злоупотребљавају реч антифашиста“, пише Индеx.хр.

„Хрватски народ је поднео бројне жртве од комуниста и њихове идеологије“, пише председник Породичне странке и додаје да су промотери странке људи који су у прошлости кршили људска демократска права. Кнезовић је у писму поручио Офстаду и да је својим присуством подржао и Јосипа Броза „који је кривац за смрт 1.000.000 људи, од којих највише Хрвата, човеку који је међу 10 највећих злотвора XX века“.

Кнезовић је писмо закључио питањем да ли то Норвешка подржава диктаторе и тоталитарне режиме, па је још поручио да ће амбасадору доставити литературу како би га уверио у своје ставове, као и да очекује објашњење и извињење.

Потценили сте знање једног дипломате илити од извињења нема ништа

Офстад је одговорио да добро познаје регионалну историју, а да је позив да присуствује оснивању Лиге доживео као част. „Све и да су сви у Лиги комунисти, а нису, какве то везе има“, упитао је Норвежанин, па додао да у његовој земљи постоји партија комуниста и да они имају демократско право да се политички организују.

Норвешка се од 1940. до 1945. борила против диктатора и тоталитаризма, против „Хитлера и Мусолинија и њихових марионета, попут Квислинга и Павелића“. Офстад је запитао Кнезовића зашто није указао на преко 4.000 партизана које су Немци током Другог светског рата интернирали у Норвешку, а чије пријатељство са Норвежанима траје и данас, у новим поколењима.

„Нећу се извинити што сам одао почаст Вашим сународницима који су се током рата борили са нацизмом, већ ћу им се од срца и у име норвешког народа од срца захвалити“.

(Србија данас)