Прочитај ми чланак

Борис Тадић: Ја бих се оградио од Шешељевих изјава

0

370275_boris-tadic--beta--e.-v.--ev_f

Претходна власт би се оградила од Војислава Шешеља, јер смо увек и реаговали на говор мржње, каже бивши председник Србије Борис Тадић.

Он је за „Блиц“ тиме потврдио став премијера Хрватске Зорана Милановића да би се претходна власт у Београду оградила од Шешељевих изјава, а да „ова из неког разлога неће“. Милановић је због Шешеља и изостанка реакције Београда отказао учешће на самиту шефова држава и влада источне и средње Европе и Кине 16. децембра у Београду.

Тадић подсећа да је лично реаговао против навијачких парола „Нож, жица, Сребреница“ и „Убиј, убиј Србина“, као и на понашање хрватског певача Томпсона, али и све шовинистичке иступе укључујући и Шешеља и његове следбенике.

– Влада мора да реагује на присуство говора мржње у јавном дискурсу, без обзира на то да ли долазе од политичара, естрадних уметника или навијачких група. Изговор не може да буде тај да Шесељ није политички фактор да би се Влада изјашњавала о њему – прича Тадић наводећи да изостанак реакције државе на Шешељеве изјаве утиче на односе са суседима.

Милановић је рекао да он, његова странка и хрватска влада улажу енергију, време и емоције у заштиту српске мањине у Хрватској, због чега и очекује од других да се барем коректно изјасне о неким догађајима.

– Рецимо, о овом понашању „уваженог господина“ који је избачен из Хашког суда, јер то је и питање културе, нарочито зато што су сви ти људи били исто политичко друштво деведесетих година. Све што тражим је да се каже да „то не ваља, то је зло, и од тога се ограђујем“. У таквим околностима смешно је да идем тамо – казао је Милановић.

Он није директно одговорио да ли случај „Шешељ“ може да буде повод за хрватскублокаду Србије на европском путу, али је поручио Србији да „државништво укључује одговорност, а не бежање од проблема и гурање главе под јастук“.

За отказивање Милановићеве посете аналитичари из Србије и Хрватске кажу да није добро за односе две државе, али не очекују ни њихово драматично погоршање. Загребачки политиколог Давор Ђенеро каже да се ради о пропуштеној прилици за Хрватску, с обзиром на огроман интерес који има за сарадњу с Кином, као и да до следеће године неће бити прилике за дијалог Србије и Хрватске на највишем нивоу.

Аналитичар Александар Попов такође сматра да отказивање посете није добро, јер се стиче утисак да се међусобни односи злоупотребљавају за унутрашње политичке сврхе.

– Ако би се Влада стално ограђивала од Шешељевих изјава, превише би добио на значају – каже Попов.

Томислав Николић: Инструментализација ЕП од стране Хрватске

Председник Србије Томислав Николић каже да је ЕП дозволио да га Хрватска инструментализује у предизборне сврхе. 

– Остали су неми пред уништавањем ћириличних табли, говором мржње против Срба и концертима популарне музике чији текстови отворено позивају на истребљење Срба – каже Николић. Он каже да је за Србију недопустива ратнохушкачка реторика и да на то не треба да „нас подсећају они који тај проблем нису решили у свом дворишту“.

(Блиц)