Прочитај ми чланак

Још један блиски сусрет НАТО и руских авиона над Балтиком

0

Два мига-31, два сухоја Су-34, један Су-27 и два Су-24 примећени су у међународном ваздушном простору изнад Балтичког мора, што је изазвало алармну процедуру „хитне реакције“, па је Немачка „под узбуном“ послала два своја ловца „јурофајтер“ у сусрет руским борбеним авионима.

nato-avionНато и Руси се јурили по небу над Балтичким морем

Према наводима армије Литваније, још није познато да ли су руски пилоти били на тренажном лету или су долазили на свој аеродром у Калињинградској области, али је јучерашња формација од седам борбених авиона била једна од највећих које су авиони НАТО досад уочили.

Блиски сусрети авиона НАТО и Русије на северу учестали су од почетка украјинске кризе, али се досад, по правилу, радило о руским бомбардерима Ту-22 и Ту-95 на дугим патролним летовима или тренажном симулирању напада на неку земљу северне Европе, најчешће Шведску.

Појаве руских ваздухопловних „излета“ учестали су упоредо са јачањем флота НАТО алијансе која је базе у Естонији и Литванији ојачала борбеним ваздухопловима Немачке, Холандије, Португала и Канаде.

Руски борбени авиони су у више наврата и досад изводили обуку врло далеко према Арктику; МиГ-31 је прелазио 82 паралелу, док је Су-34, током лета од 24 сата и два пуњења резервоара у ваздуху, стигао и изнад самог Северног пола.

(Вести)