Прочитај ми чланак

ТАЈНА ИСТОРИЈА СРБИЈЕ: Шта скривају досијеа тајних служби?

0

spijuniranje-ap_orig
Досијеа тајних служби скривају све оно по чему би били оптужени или припадници службе лустрирани и процесуирани за угрожавање људских слобода, полиитчких и грађанских права, разарање породица и разне уцене и уплитање у политички и економски живот и инсталирање у политичке партије.

Досијеа тајних служби скривају све непознате делове тз „скривене историје“ која би расветлила разне историјске и политичке обмане, монтаже и да би то утицало и на другојачије разумевање савремене историје.

Ретусирање и скривање

Скривање или сада ретуширање, разарање и крађа досијеа тајних служби аболира читав политички систем Србији, не само до 1990. године него и до данас, јер је и данас све под велом „државне тајне“ или су делови досијеа тајних служби у „Архиву Србије“, који се не могу отварати без и читати без одобрења БИА. Скривена историја Србије се делом налази у депоима БИА и „Архива Србије“, делом у приватним архивама бивших припадника служби и њихових потомака, али и у архивама моћних страних служби безбедности, пре свега БНД, МИ6, ЦИА и ФСБ, бивше КГБ.

Након петог октобра 2000.године досијеа тајних служби остала су забрављена па није дошло ни до лустрације нити појединачне или институционалне одговорности тајних служби за политику Србије у периоду 1990-2000.година. Поставља се питање шта се све скрива у досијеима тајних служби који су и даље „табу тема“, а новодно треба од почетка јануара да се отовре за јавност јер то делом тражи и ЕУ.?

Мистерија распада Југославије

Много је интересантније да се анализира период архива тајних служби од периода 1980. до 1990. година када су стасавале или јачале политичке олигархије које ће довести до расапада бивше Југославије.

Tomislav-Kresovic
О АУТОРУ

Томислав Кресовић je политички аналитичар и сарадник Института за геополитичке студије.

Овај период је битан и због стварања мрежа и утицаја тајних служби у Србији које су и данас активине или су се трансформисале.

Тајни досијеи скривају агентурну мрежу страних тајних служби у Србији у периоду 1980-1990. Година и они се налазе и у страним архивама обавештајних заједница јер се показују сарадничке мреже које су биле део међународног пројекта разарања Југославије и начина функционисања политичких институција.

Период 1990-2000. година посебно је битан и он је сакривен да би показао како су тајне службе у Србији правиле своје „мреже“ на кога су све поуздале и ко су из политичког и економског естаблишмента били активни резиденти тајних лсужби, било СДБ или КОС-а.

Тајне службе у Србији су биле организованије у овом периоду него данас па се може сагледати и оперативна шема страних служби у Србији и њихових резидената и спавача који су касније активирани по разним пословима и задацима како у ратовима на простору бивше Југославије тако и припремању политичког преврата који се називао „петооктобарска револуција“ 2000. године.

Тајни досијеи скривају и живу мрежу у иностранству по тзв. југослаовенским, српским и другим клубовима ван Србије и у региону.

Процена је да око 20 000-30 000 припадника српске економске и друге емиграције ван Србије је радило или било уцењено и повезано са СДБ и КОС.

Српске службе безбедности у служби страних агентура

Посебно је значајно што досијеи тајних служби имају јасне податке о свим политичким лидерима, у Србији који су на политичкој позорници од 1990. године до данас, са детаљнијом шемом утицаја, стању финансија и приватном животу и начину уцене и притиска. Процена је да у архивама БИА раније СДБ или ВБА раније КОС има преко 5000 досијеа личности које су значајне за промене у Србији након октобра 2000. године. Значајан или највећи број данашњих политичара који су у власти су „обрађени“ и анализирани на начин који их у појединим деловима дискредитује или одржава на власти.

Период од 2000. године до данас, што се тиче тајних служби у Србији, више је усмерен на давање логистике моћним западним службама безбедноти и то ЦИА, МИ6, БНД и МОСАД. Службе безбедности у Србији у највећој мери више од 70 одсто постале су „сервис“ страних агентура, а преосталих 30 одсто су подаци интерног рада са „групама“ и појединцима који се представљају као „опасност“ по политичке власти у Србији или су увезани у разне тајкунске и коруптивно мафијашке послове. Да западне службе рачунају на деловање тајних служби држава насталих из бивше Југославије показује да ни један шеф тајне службе Србије, БИХ, Хрватске или Словеније није у Хагу осуђен, већ помилован .

dosijei tajnih sluzbi
Ко је све у досијеима тајних служби

Тајни досијеи скривају и податке о доушничкој и сарадничкој мрежи угледних личности из СПЦ, САНУ, УКС драмских уметника, бизнисмена и тајкуна, професора универзитета, спортиста, новинара. Све ове ствари су предмет „Затамњење“ историје која се и након отварања досијеа неће битније отворити јавности јер тај систем функционише као једно „братство“ у оквиру велике „компаније“ која делује за стране „компаније“.

Посебно српске службе безбедности су од 1990. године водиле равносне податке о стварању тајкунског слоја у Србији, и ко је све од бизнисмена радио за СДБ и КОС у време санкција и касније на извлачењу „испумпавању“ девиза из Србије на разне дестинације, од Кипра до Кајманских острва.

(Видовдан.орг)