Прочитај ми чланак

Спречен атентат на Зеленског: Ухапшен Пољак, ово је био план

0

Мушкарац из Пољске ухапшен је под оптужбом да је био спреман да шпијунира за руску војну обавештајну службу и помогне јој у планирању атентата на украјинског председника Володимира Зеленског, рекли су пољски тужиоци, а преноси Асошиејтед Прес.

Канцеларија пољског националног тужиоца навела је у саопштењу да је мушкарац, идентификован само као Павел К, оптужен да је био спреман да пренесе информације о безбедности аеродрома руским агентима и да је ухапшен јуче у Пољској.

– Он је тражио контакт с Русима који су директно укључени у рат у Украјини и очекивало се да ће пренети детаљне информације о аеродрому Рзесов-Јасионка у југоисточној Пољској, близу границе с Украјином, који је улаз за међународне војне и хуманитарне потрепштине за Украјину. Аеродром је под контролом америчких трупа. Ако буде проглашен кривим, могао би добити до осам година затвора – наводи се у саопштењу.

Тужиоци су навели и да је хапшење резултат блиске сарадње с тужиоцима и безбедносним службама Украјине, који су пружили кључне доказе.

Чланица Европске уније Пољска даје чврсту подршку суседној Украјини и Зеленском у одбрани од руске агресије више од две године