Прочитај ми чланак

НАЈСКУПЉИ СИР НА СВЕТУ ЈЕ СРПСКИ: Прави се од магарећег млека и кошта 1.000 евра!

0

najskuplji-sir-na-svetu

На листи 100 најскупљих јела на свету, коју прави Finances online, нашао се магарећи сир из Србије, по цени од 1.000 евра. 

За све оне који имају дубљи џеп, представљамо списак деликатеса за које се издвајају баснословне суме новца:

На аукцији, по невероватној цени од 50.000 долара, продато је 12 воћки првог рода манга у Бризбејну, односно за 4.200 долара по комаду.

На овој листи нашла се и кајгана од јастога, тешка пола килограма, и уз то прекривена кавијаром. Продаје се у познатом њујоршком ресторану Норма’с, по цени од 1.000 долара.

Из малог места Засавица у нашој земљи, треће место заузео је сир од магарећег млека. За килограм овог сира који је омиљена посластица бројних имућних људи, морате издвојити 1.000 еура, а за његово прављење потребно је 25 литара млека.

Такозвана Пастирска Векна из Хобс Хаус пекаре кошта 35 долара по комаду. Ова пекара налази се у Котсволду, а своју високу цену дугује специфичној тајној и традиционалној рецептури за прављење савршеног киселог теста, преноси портал Луxлифе.

Алмас, веома ретка врста кавијара, продаје се по цени од 25.000 долара, а служи се у 24-каратној златној лименци, што дефинитивно доприноси овој високој цифри. Уколико је то за вас превише, постоји и мања лименка, која ће вас коштати 1.250 долара, а можете је набавити у Кавиар Хаус & Пруниер у Лондону.

Вагyи ребарца су права посластица за све имућне гурмане. Она се добијају од специјално узгојених крава из Јапана, које зарад бољег квалитета меса добијају и масажу. На тај начин, распоред масног ткива и кртог меса касније подсећа на шаре које виђамо на мермеру. Уколико сте огладнели, ова ребарца можете испробати по цени од 2.800 долара у Крафтстек ресторану у Њујорку.

Уколико сте љубитељ изврсних супа, препоручујемо вам да пробате Анки Фу супу из Тиато ресторана који се налази у Санта Моники. За једну порцију ове супе потребно је да издвојите 5.000 долара. Она се прави од специфичне врсте јунетине, белих тартуфа, фоа гра супе, тестенине са месом ретког плавог јаснота и ручно браних клица пасуља.

За све оне који уживају у преукусним сендвичима, кафе Тангберис у Шелтенхему има савршену понуду. По цени од 235 долара, добићете Бацон Блинг сендвич, у коме се налази специјална врста сланине, црни тартуфи и њихово уље, златни листићи и прах, и који прстохват шафрана.

За сладокусце, ту је најскупљи комад свадбене торте. Војвода и Војвоткиња од Виндзора венчали су се 1937.године, и баш то парче торте са њихове свадбе, продато ј по цени од 29.900 долара.

Правим гурманима није потребно објашњење да је шафран најскупљи зачин на свету, који се добија од осушених тучкова цвета шафрана. Пола килограма овог зачина тражи 75.000 цветова, па онда цена од 2.000 долара и није толико чудна.

(Телеграф)