Прочитај ми чланак

ДАЛИ СУ ОТКАЗЕ И ОТИШЛИ НА СЕЛО: Купили су козе и праве најукусније ствари

0

Заменили су градски живот сеоским, преселили су се на планину и покренули бизнис.

Иако све већи број младих са села долази у градове или одлази из државе у потрази за бољим животом, Џенана и Мирнес Ајановић су пример да се и на селу може успети и зарадити довољно за живот.

Први сусрет са оваквим начином живота имали су када су 2010. унајмили планинарски дом на планини Перун у Варешу. Убрзо су се заљубили у природу и одлучили да се преселе на планину. Мирнес је затворио интернет клуб чији је био власник, а Џенана је дала отказ у Управи “Меркатора”, где је радила. Купили су пса, краву, коња, магарца, неколико оваца, кокошке и патке.

– Постепено смо почели да учимо све у вези са животом на селу. Из градске средине у којој је све надохват руке, отишли смо у село. Наши почеци били су врло тешки. Требало је много одрицања. Сву своју бригу посветили смо животињама – рекли су Ајановићи за “Аваз”.

Након две године купили су земљу у селу Планиница и одлучили да направе своје имање. Животињама су направили шталу, а себи тек привремени смештај да би могли бити близу животиња. Џенана је добила позив од пријатеља из Италије да дође на обуку за прављење сирева. Прихватила је из радозналости, не слутећи да ће јој производња сирева постати занимање.

По повратку из Италије продали су овце, а купили козе. Сада их имају 70. Посветили су се производњи различитих врста органских сирева, кајмака и јогурта од козијег млека. Учествују и на разним сајмовима, на којима промовишу своје производе. Такође, узгајају и псе торњаке. Ипак, истичу да живот на селу има много предности у односу на град.

– Живот на селу није лаган, али је далеко бољи од града. Нема мобинга, стреса, страха. Здрав живот, чист ваздух и посао који волиш. Мана је што се не може планирати годишњи одмор. Имамо и велику подршку пријатеља, као и моје мајке, који нас редовно посећују. Од овог посла може лепо да се живи, али се мора и радити – рекла је Џенана Ајановић.

Козе пасу на 1.200 метара надморске висине, у условима идеалним за њих. Квалитетом својих производа Ајановићи су стекли поверење потрошача и велики број грађана их посећује.