Прочитај ми чланак

КАКО ЈЕ ФРАНЦУСКА ВИДЕЛА СРБИЈУ 1914: Војвода Степа убија монструма Аустроугарску! (Фото)

0

Kako-je-Francuska-videla-Srbiju-u-prvom-svetskom-ratu-1

Француска је била један од значајнијих савезника Србије у Првом светском рату и данас се могу наћи фотографије на којима се види како се Французи и Срби заједно боре против Аустроугара.

Да су у Паризу били одушевљени храброшћу и борбеношћу српских војника доказују насловне странице “Ле Петит Јоурнал” на којима су месецима величавани успеси војске Србије!

На насловној страни поменутог листа из Француске од 20. септембра 1914. године с насловом “Убити монструма” види се како војници Француске и Србије бајонетима јуришају на аждају с круном Аустроугарске!

Kako-je-Francuska-videla-Srbiju-u-prvom-svetskom-ratu-3

На овим насловним странама до којих је дошао наш портал могу се видети и генерал Степа Степановић како командује Србима да крену у бој с бројчано надмоћнијим непријатељем, али и историјске чињенице, као што је фотографија војника из Бугарске који забада нож у леђа Србину!

Kako-je-Francuska-videla-Srbiju-u-prvom-svetskom-ratu-8

Да су Французи у Великом рату тих година били опчињени српским јунаштвом и славном историјом показују слике Карађорђа, краља Петра И Карађорђевића и Александра Ујединитеља које су красиле издање “Ле Петит Јоурнал” из 28. 03. 1915. године с великим насловом “Хероји Србије“.

Kako-je-Francuska-videla-Srbiju-u-prvom-svetskom-ratu-6

Овај лист је пратио сва страдања и борбе Војске Србије, па је тако 1919. објавио слику ослобођења Србије и победе над Аустроугарском на којој народ раздрагано кличе својим јунацима и Степи Степановићу.

Kako-je-Francuska-videla-Srbiju-u-prvom-svetskom-ratu-5

Ово извештавање је још само један од разлога чувеног споменика на Калемегдану с натписом: “Волимо Француску као што је она волела нас 1914 – 1918“.

(Телеграф)