Прочитај ми чланак

ДОЂИТЕ – ДА НЕ ЗАБОРАВИМО: „Путевима церских јунака“ (Фото галерија)

0

cerska-bitka3

Промотивна инфо тура „Путевима церских јунака“ поводом обележавања сто година од почетка Првог светског рата и Церске битке.

Туристичка организација града Шапца је узела активно учешће када су у питању туристички програми у поводу прославе Стогодишњице Првог светског рата и Церске битке. Овом приликом осмишљене су две  тематске туристичке туре које носе симболичне називе „Путевима церских јунака“ и „Цер и церски манастири“.

cerski manastiri

У сусрет славном јубилеју а у организацији Туристичке организације града Шапца у суботу 12.04.2014. из Шапца ће кренути прва, од две промотивне туре на планину Цер. У жељи да представницима културе, представницима туристичких агенција, члановима локалне самоуправе,  и медијским кућама представи свој пројекат, тога дана на планину Цер кренути ће 40 гостију „Путевима церских јунака“.

cokesinacele kula zapadne srbije

План је да се са званичним водичем туре обиђу локације на Церу које су имале важне и кључне улоге како у самом Првом светском рату, тако и у току Церске војне операције. Овом приликом гости ће се упознати са културно-историјским вредностима града Шапца, села Прњавора такозване „Ћеле куле западне Србије“, спомен комплексом на Текеришу, Шанчинама – највишим врхом Цера и „Местом где се стварала историја“, Кривајском црквом некадашњом војном болницом, а у Вили Албедо у поцерском селу Варна сви гости ће имати прилику да присуствују креативној радионици израде сувенира на тему Церске битке, као другом и саставном делу овог пројекта Туристичке организације града Шапца. Ово окупљање уједно је иновација и доказ успешне и интересантне сарадње јавног и приватног сектора у туризму. 

cerska_bitka

Од арила до средине новембра месеца Туристичка организација града Шапца ће спроводити тематске туристичке туре на планини Цер. Друга тура под називом „Цер и церски манастири“ је такође припремљена и у наредних месец дана очекује се да ће обе туре заживети.

cer3

Овим једнодневним тематским туристичким турама активно се подстиче развој рецептивног туризма на територију града Шапца, промовишу туристички потенцијали планине Цер, подсећа на стравично страдање Шапца – Српског Вердена и симболично одаје почаст свим страдалим учесницима како Церске битке, тако и жртвама Првог светског рата у Србији.

cer4

(СРБИН.ИНФО)