СРПСКИ ПЛАНИНАРИ на путу албанске голготе

0

 

albanska golgota

Уочи стогодишњице албанске голготе, путем којим су се српска војска и народ повлачили пре једног века, кренуће петочлана планинарска ескпедиција. Подухват ће пратити новинар РТС-а.

Пешице од Пећи до Скадра, путем који је симбол страдања српског народа у Првом светском рату, кренуће у децембру, не би ли одали почаст својим прецима.

„Желимо на прави начин да обележимо и подсетимо људе и омладину шта су наши прадедови урадили, на један светли тренутак али исто тако и мрачан. Не смемо да заборавимо своју историју јер је то наш идентитет“, каже један од чланова експедиције Марко Николић.

Терет који је српска војска тада поднела, кажу, данас мало ко би могао. На пут крећу, као и они, само без униформе и оружја.

Немања Нешковић истиче да екипа неће имати логистичку подршку на походу. „Све ствари, сву храну носимо сами. За храну се сналазимо успут, исто тако и за воду. Топићемо снег да бисмо добили воду, спавати у шаторима“, наглашава Нешковић.

Да би дочарао део албанске голготе, експедицији се придружује наш колега, новинар – алпиниста са вишедеценијским стажом. Током двонедељног путовања јављаће се са кључних пунктова.

„Тамо где је најзанимљивије, из неког мог искуства, тад треба укључити камеру“, каже новинар РТС-а и члан експедиције Драгослав Гогић

Према његовим речима, потребно је препознати добар кадар и то представити гледаоцима. „За почетак оно што је добро ја да сам научио како се на албанском каже вода и хлеб да бих преживео“, додаје Гогић.

А како је изгледало ходочашће гледаоцима ће бити приказано у документарном филму, почетком следеће године на програму РТС-а.

(РТС)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!