Прочитај ми чланак

ОПРЕЗ – ТРУЈУ НАС! Шта нам све увознички лоби ставља у храну?

0

konjetina-afera-fenilbutazon-lek-za-zivotinje-bolest-anemija-1360881932-268335

Откако је Србија склизнула у неоколонијално подаништво Бриселу и Вашингтону, нимало случајно драстично се смањио квалитет хране. Прочитајте забрињавајуће чињенице.

Потпредседница Регионалне организације заштите потрошача (РЗОП) Мира Радић тврди да воћни сокови уместо правог сока садрже воду, боју, шећер и слатке вештачке ароме, да млевена кафа често садржи слатки кромпир, корен цикорије или пржени грашак, док се месним прерађевинама додају нитрати ради одржавања боје и спречавање развоја бактерија.

ДВЕРИ ПРОТИВ ТАЈУНСКО-УВОЗНИЧКОГ ЛОБИЈА

Српски покрет Двери је најавио да ће убрзо објавити Манифест солидарне пољопривреде.
Двери ће тражити да држава Србија поврати економског суверенитета и оживљави домаћу производњу, да би се на тај начин онемогућило да тајкунско-увознички лоби, зарад сопственог профита, утиче на измене прописа који су штетни по здрављу грађана Србије.

На основу жалби потрошача који се сматрају превареним, Регионална организација заштите потрошача (РЗОП) направила је анализу, рекла је Радић листу Курир.

Бивши начелник ветеринарске инспекције Мирослав Стојшић рекао је да је Управа за ветерину у Србији укинула старе правилнике о прегледу меса, којима је било тачно прописано колико поједине прерађевине морају да садрже меса.

„Зато сада кобасице и саламе садрже месо у малим количинама, а убацују се лој, сланина, кожице, пилећи мом треће категорије, самлевене шије, тртице и леђа. То се све увози за мале паре и томе се додају нитрати, фосфати и карагенан, који то повезује. Офарбају га и ви мислите да једете месо, а меса нема”, рекао је Стојшић.

“Прашка шунка би требало да има комаде меса величине од 10 до 15 центиметара, а садржи месо величине зрна грашка. Кад се упореде цене меса и салама, све ће вам бити јасно, једино Управи за ветерину није”, закључио је он.

Да воћни сокови произведени у Србији имају нижи садржај воћа од декларисаног, показало је и истраживање које је спровела Национална организација за заштиту потрошача Србије (НОПС), тврди њен председник Горан Паповић.

“Радили смо и анализу воћних ракија и добили поражавајуће резултате. Неке нису направљене од воћа, него од шећерне трске којој су додате воћне ароме. Те ракије штипају за очи колико миришу”, рекао је он.

Паповић је подсетио да су пре пет година анализиране месне прерађевине и да је откривен виши ниво нитрата.

“Открили смо и да кобасице садрже 30, уместо 70 одсто меса. Чињеница је да на тржишту има и лошег меда, који се прави од кукуруза и свега и свачега”, рекао је Паповић.

(Фонет, Курир)