Прочитај ми чланак

БАНАТСКИ ПАОРИ: Монополисти, уз помоћ државе, опет пљачкају сељаке

0

paori banatski18.7.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Банатска Асоцијација Пољопривредника „БАНАТСКИ ПАОРИ“се ограђују од изјаве господина Јовице Јашића и радњи које је предузео по питању договарања будуће цене зрна сунцокрета рода 2014 године.

Банатски Паори сматрају да је господин Јакшић нелегитиман представник пољопривредника који заступа интересе МОНОПОЛИСТА, а не интересе ратара. Његов потпис који је наводно ставио  на договор са уљарима потврђује сумњу да је господин Јакшић један од главних криваца који је минирао јесенашње преговоре произвођача сунцокрета и представника уљара где је био медијатор Министар Пољопривреде професор Гламочић.      

Оправдано незадовољство пољопривредника екипа окупљена око господина Јакшића је злоупотребила  и изиграла поверење 

И сада се потврђује чињеница да монополисти уз помоћ својих слугу у виду господина Јакшића пољопривредницима поново намећу компанијски монопол. Питамо се шта је господин  Јакшић добио од монополиста када је себи дао за право да у име ратара прихвати минималну цену зрна сунцокрета од 250 ЕУР-а по тони када они мало више информисани и образованији знају да је зрно сунцокрета извожено из Србије у Мађарску по ценама од 41,00 до 44,00 динара плус 8 % бонитета од државе као стимулације за извоз. Такође је позната и чињеница да је произвођачка цена килограма сунцокрета износила 35,88 а да је малим и средњим пољопривредицима исплаћено свега 27,00 динара по килограму.

Такође је болесно прихватати овакав договор када знамо да је само семе сунцокрета које је најзаступљеније у производњи поскупело у односу на прошлу годину 15%,, а поскупљење осталих импута ће се тек видети. Можда је господин Јакшић за себе изборио много већу цену на штету осталих произвођача ми то не знамо, али тврдимо да су овакви предстаници за пољопривреднике праве штеточине којих се треба клонити.

Одговорно тврдимо да је господин Јакшић у јавности изнео ноторну лаж да он заступа произвођаче који сеју 30.000 хетара сунцокрета.Ту информацију је избацио у јавност да би себи дао наводно неки легитимитет а о стручности  и доброј намери  да не говоримо када потписује такав договор који не би  потписао ни човек који се лечи на психијатрији. Познато нам је и то да је такозвана Независна Асоцијација Пољопривредника Србије на свом другом састанку сменила председника Асоцијације господина Грубанова због покушаја увлачења Асоцијације у политику / још се нису људски основали, а већ се изнутра разбијају/ па се питамо да ли је господин Јакшић на задатку од монополиста ту да разједини пољопривреднике како би посвађани пољопривредници били лак плен тајкунима.                                                                                

Банатски Паори моле стручне службе у Министарству Пољопривреде да без провере не прихватају самозване вође пољопривредника који праве велику штету  како пољопривредницима, исто тако и министарству пољопривреде. Овакви договори који су по изјави господина Јакшића потписани у Министарству су велика срамота и за само Министарство Пољопривреде и тиме се руши углед самог Министарства у очима пољопривредника. БАНАТУспут се питамо и то да ли је ова „Асоцијација“ уопште и регистрована у Агенцији за Привредне Регистре или се то скупила по налогу тајкуна „ браћа“ са циљем да разбију пољопривреднике и за то добро буду плаћени.

БАНАТСКИ ПАОРИ