Прочитај ми чланак

Ђавољи адвокат српских богаташа: Убијете човека и он вас ослободи!

0

advokat-petra-cvijic

Познате личности, као и они који имају новца а изазову тешку саобраћајну несрећу ангажују адвокатску канцеларију Миленка Милисављевића и буду – ослобођени.

Управо због ове „славне статистике”, адвокат Милисављевић има убедљиво највише саобраћајних случајева. Ослобађајуће пресуде које његови клијенти добијају уместо запрећених вишегодишњих казни изазивају пажњу и често се у судским круговима спекулише да је разлог за то Милисављевићева уходана шема са тужиоцима и судијама, иако он то демантује.

Последњи његов случај који се завршио ослобађајућом пресудом је предмет оптужене водитељке Петре Цвијић, којој је првобитно претило и 12 година затвора. 

Вештак: Познаје материју

– У Београду и Србији важи за успешног адвоката чије се одбране обично завршавају ослобађајућим пресудама. Познат је по томе што у судници не прича много, изузетно је сталожен и миран, не поставља неугодна питања. Ужива углед познаваоца саобраћајне материје – каже саобраћајни вештак који је желео да остане анониман.

Специфичан је и његов случај саобраћајне несреће коју је изазвао Џевид Фазлијевски, возач бившег министра Слободана Лаловића. Он је службеним аутомобилом прегазио девојчицу Аниту Костов. Фазлијевски се полицији јавио после сат времена, измерен му је алкохол у крви, а осуђен је само на годину дана затвора. Тренутно у истрази брани и Александра Митровића (20), осумњиченог да је џипом у Устаничкој улици изазвао несрећу у којој је погинула Андреа Бојанић (17).

Како прича неколицина саобраћајних вештака, ниједан озбиљнији случај саобраћајне несреће са погинулима не може да прође без канцеларије Милисављевића. У саставу његове канцеларије је и адвокат Мирослав Маринковић, који се такође бави истим кривичним делима. Занимљиво је да је Маринковић био бранилац у предмету судара на мосту Газела у којој је погинуо трогодишњи Немања Андрић. За ову несрећу је оптужен његов деда Милорад, иако се у њихов аутомобил закуцао Бранко Павловић великом брзином, који је побегао и избегао алко-тест. Павловић, кога је заступао Маринковић, избегао је кривицу, а вештачење је радио Институт „Кирило Савић”.

Исти институт је вештачио, а адвокат Маринковић бранио окривљеног и у другој несрећи, на Новосадском путу. У аутомобил Милована Анђелковића ударио је великом брзином Мишко Милошевић, а у несрећи је погинуо Милованов четворогодишњи унук Душан. Милошевић је ослобођен кривице иако је возио са 100 километара на сат, а за несрећу је оптужен деда Милован.

Осим што се у свим случајевима понавља адвокат Маринковић и вештачења Института “Кирило Савић”, који је иначе, радио и у случају Петре Цвијић, у оба случаја пресудио је исти судија Првог суда – Нада Михајловић.

На питање како објашњава толики успех, Милисављевић одговара:

– Не мислим ни да сам успешан, нити да сам неуспешан. Покушавам да најбоље радим свој посао у ком сам 28 година. Иначе, 90 одсто мојих предмета односи се на саобраћајне несреће и на накнаду штете из истих – каже Милисављевић, не желећи да прича о свом ценовнику.

– Моја тарифа зависи искључиво од броја суђења.

Један од његових колега каже да у Србији постоји група адвоката која своје услуге, када су у питању саобраћајне несреће са погинулим, наплаћује од 30.000 до 50.000 евра. Та група, према његовим речима, има уходан систем који годинама функционише и повезан је с полицијом и правосуђем.

– Та група лако може бити разоткривена и санкционисана, али држава још увек није показала вољу да реши овај криминални проблем – истиче наш саговорник.

Најпознатији клијенти

Мишко Милошевић

На Новосадском путу у Земуну 17. маја 1998. ударио и одбацио 40 метара аутомобил у ком су били Милован Анђелковић и његов унук Душан. Четворогодишњак преминуо од повреда. Иако је Милошевић возио 100 километра на сат (ограничење 60км/х), ослобођен кривице, а осуђен деда Милован Анђелковић због непрописног скретања. Вештачење несреће радио Институт „Кирило Савић”. Пресудила судија Првог суда Нада Михајловић.

Џевид Фазлијевски

Возач тадашњег министра за рад Слободана Лаловића маја 2004. на пешачком прелазу код Калемегдана ударио и прегазио Аниту Костов (на слици). Тек после сат времена се предао полицији и тада му је измерено 0,18 промила алкохола у крви. Осуђен на само годину дана затвора пред Првим судом у Београду, али је предмет враћен на поновно суђење.

Бранко Павловић

На мосту Газела 6. јуна 2003. великом брзином ударио у аутомобил у ком су били Милорад Бановић и трогодишњи Немања. Павловић побегао са лица места и избегао алко-тест, али вештачењем Института „Кирило Савић” утврђено да је крив деда погинулог дечака. Пресудила судија Првог суда Нада Михајловић.

Петра Цвијић

Оптужена да је 9. јануара 2011. аутомобилом ударила Слободана Бајића у Водоводској улици у Жаркову. Тужилац најпре тражио казну до 12 година, касније предлагао десет месеци затвора. Вештачење радио Институт “Кирило Савић”. Пред Првим судом ослобођена кривице 20. децембра.
Бранислав Гашић Осуђен пред судом у Зрењанину на десет година затвора јер је на Жабаљском мосту претицао трактор, ударио у аутобус са 18 путника, који је слетео у Тису. Погинуло 11 особа. Врховни суд Србије укинуо пресуду и предмет вратио на поновно суђење.

Александар Митровић

Син власника Телевизије “Пинк” Жељка Митровића осумњичен да је 18. јула џипом у Устаничкој улици изазвао несрећу у којој је погинула Андреа Бојанић (17). Истрага је завршена, чека се саобраћајно вештачење и одлука да ли ће бити подигнута оптужница или ће Митровић бити ослобођен кривице. 

(Блиц)