Прочитај ми чланак

Епископ Ћулибрк (падобранац 63.елитне бригаде) мења владику Качавенду

0

jovan-culibrk-Vasilije-Kacavenda

(Телеграф)

Синод СПЦ предложиће да нови епископ зворничко-тузлански буде патријархов викар, рок критичар, подофицир и резервиста 63. Падобранске бригаде из Ниша, познат као образована личност без афера

Јован Ћулибрк, патријархов викар, подофицир и резервиста чувене 63. Падобранске бригаде из Ниша, требало би да замени разрешеног владику Василија Качавенду, сазнаје Телеграф.рс!

Према нашим информацијама, патријарх Иринеј ће на мајском Сабору предложити управо Ћулибрка за епископа зворничко-тузланског, уместо владике Василија, кога је Синод СПЦ разрешио дужности. Остаје да се види да ли ће Сабор СПЦ прихватити ту одлуку, али у сваком случају, ово је једна од позитивнијих вести која долази из СПЦ, јер викар Јован важи за једну од најзанимљивијих и најобразованијих особа у српској цркви.

После велике “прашине” која се дигла због секс-скандала владике Качавенде, Црква очигледно чини све да поврати углед. Избор Ћулибрка за епископа зворничко-тузланског корак је у том правцу зато што је у питању образована личност без афера.

– Рано је још говорити о избору новог епископа зворничко-тузланског, јер је Сабор тек у мају, али је сигурно да ће епископ Јован Ћулибрк бити у ужем кругу, јер је већ викарни епископ и испуњава све услове да постане и епископ по власти – каже за наш портал верски аналитичар Живица Туцић.

jovan-culibrk-spc-rs2
Јован Ћулибрк изузетно је занимљива и образована личност. Подофицир је и резервиста чувене 63. Падобранске бригаде из Ниша.

Рођен је 1965. у Зеници, а његово презиме је типично за Крајину. Студирао је књижевност у Бањалуци, а на Филозофском факултету у Загребу 1991. је дипломирао јужнословенске језике и књижевност. Теологију је учио у Београду, дипломирао је на Духовној академији у Србињу. Замонашио се 1993. у Цетињском манастиру, од када предаје словенски и српски језик и књижевност у Богословији Светог Петра Цетињског.

Падобранац у мантији 

Често своје монашко одело поносно замени падобранским комбинезоном, а до сада је укњижио 140 скокова. За њега је падобрански скок задатак који треба да се изврши, а не спорт.

– Ако сам на нешто у животу поносан, после монашког и свештеничког чина, то је црвена падобранска беретка – рекао је својевремено протосинђел Јован за “Вечерње новости”, и додао:

– Живети с падобранцима подразумева да се стално доказујете. И ратник и војник и монах и свештеник требало би, ако су истински оно што јесу, да живе за друге и буду спремни на жртву.

culibrk
Патријархов викар боравио је у Јерусалиму, где је представљао Одбор за Јасеновац. Тамо је, такође, магистрирао на историографији Холокауста у Југославији, а тренутно ради на докторату у вези са мање познатим аспектима антифашистичке борбе у Југославији.

У Пећкој патријаршији боравио је од јуна 1999, после изласка Војске Југославије с Косова и Метохије, где се старао о престоници Српске цркве, остацима народа и метохијским светињама у једно апокалиптично време. Сада га поново очекује исти задатак.

Епископ Јован – личност године

Због преданог рада на Косову и Метохији, недељник “Време” изабрао је епископа Јована Ћулибрка за личност 2012. године. Радећи у тешким условима, независно од дневне политике и испод радара медија, током те године покренуо је низ важних активности које су унапредиле и прошириле деловање Пећке патријаршије, важне духовне и културне српске институције.

jovan-culibrk-spc-rs1
Протосинђел Јован је и уредник у часопису “Светигора” и Радију Светигоре, а ангажује се и као уредник за литургичку књижевност у пројекту српске културе на интернет порталу “Растко”. За рад “Црно сунце и око њега круг” добио је 1991. награду Матице српске, а 2004. у Јерусалиму је добио награду “Голда Меир”.

Рок критичар који је постао владика 

Бивши рок критичар музичког часописа “Ритам” (писао антологијске текстове о групама “Joy Division” и “Dead Can Dance”), хроничар и припадник прогресивних, алтернативних уметничких пракси с подручја бивше Југославије осамдесетих, загребачки студент књижевности, сада је владика на Косову. Током осамдесетих година прошлог века био је укључен у алтернативне уметничке покрете на линији Скопље-Ниш-Загреб-Љубљана и свакако је један од најзанимљивијих тумача наше националне и глобалне поп културе.

Занимљиво је да је протосинђел Јован осмислио и водио музички пројекат чији је епилог својеврсна збирка песама на стихове владике Николаја у рок аранжману – ”Песме изнад Истока и Запада”.

Трибина која посебно привлачи пажњу је “Религијски мотиви у YУ рокенролу” коју је владика Јован Ћулибрк одржао у Римској дворани библиотеке града Београда, коју можете погледати овде: