Прочитај ми чланак

Жестоки сукоби у Јерусалиму: Повређено 205 Палестинаца и 17 израелских полицајаца

0

У синоћњим сукобима изреалске полиције и Палестинаца у Јерусалиму повређена су најмање 205 Палестинаца и 17 полицајаца, пренели су медији.

Највише повређених било је код џамије Ал Акса где су Палестинци гађали каменицама и пиротехничким средствима израелску полицију која је одговорила гуменим мецима и сузавцем.

Сукоби код јерусалимске џамије Ал Акса последица су вишедневних тензија и јучерашње погибије двојице Палестинаца након што су израелске снаге безбедности одговориле на напад из ватреног оружја тројице људи на израелску базу на окупираној Западној обали, јавила је раније агенција АП.

Синоћни сукоби су избили када је велики број припадника израелске полиције распоређен око џамије Ал Акса, док су муслимани клањали на вечерњој молитви у светом месецу Рамазана.

На видео снимцима са лица места види се да су верници бацали столице, камење и друге предмете према полицији која је током интервенције упала у џамију.

Палестинска служба Црвеног полумесеца саопштила је да је током сукоба повређено 205 Палестинаца, од којих је 88 хоспитализовано, пренео је Спутњик интернешенал.

Према наводима израелске полиције, шест полицајаца је повређено у инциденту у Јерусалиму. „Тајмс оф Израел“ је известио да је најмање 17 полицајаца повређено.

Представници џамије су позвали преко звучника на смиривање ситуације захтевајући од полиције да „одмах прекине да испаљује гумене метке и сузавац на вернике“, а од младих Палестинаца да се „смире и прекину да протествују“, наведено је у извештају дописника Ројтерса са лица места.

Полиција је употребила и водене топове како би прекинула инцидент.