Прочитај ми чланак

Зеленски се уплашио од Путина? „Не блефира“

0

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да верује да би руски председник Владимир Путин могао да употреби нуклеарно оружје.

Путин је раније рекао да ће Русија употребити „сва средства која су нам доступна“ да одбрани руску територију.

„Видите, можда је јуче био блеф. Сада би то могла бити стварност“, рекао је Зеленски.

Сам Путин је у среду рекао да „не блефира“ када је упозорио да ће Русија размислити о одбрани своје земље „различитим оружјем за уништавање“.

То земљиште би ускоро могло да обухвати Доњецку и Луганску Народну Републику, као и регионе Запорожје и Херсон, где се тренутно одржавају референдуми о придруживању Руској Федерацији.

Западни лидери верују Путину на реч.

„Када људи кажу да то није блеф, морате их схватити озбиљно“, рекао је у суботу високи дипломата ЕУ Жозеп Борел.

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен рекао је раније у недељу да је Вашингтон рекао Москви да ће „свака употреба нуклеарног оружја имати катастрофалне последице по Русију“.

Зеленски је такође рекао да Украјина сматра руску окупацију нуклеарке Запорожје „нуклеарном уценом“, упркос томе што су украјинске снаге више пута гранатирале постројење последњих месеци. Украјинске снаге су прошле недеље поново бомбардовале фабрику у покушају да „створе претњу катастрофе коју је проузроковао човек“, саопштило је руско Министарство одбране.