Прочитај ми чланак

Зашто је Ротшилд позирао са Марином Абрамович уз дело: Сатана позива своје слуге?

0

Данас је објављено да је чувени банкар Јакоб Ротшилд преминуо у 87. години. Иако је дуго живео, није се много појављивао у јавности и још ређе фотографисао, тако да су његове слике биле заиста ретке иако су многи желели да буду виђени и фотографисани са њим.

Ипак, на изненађење многих, радо је позирао са Марином Абрамович испред уметничког дела Томаса Лоренса под називом: „Сатана позива своје следбенике“.

Њихова заједничка фотографија је обишла и скандализовала свет. Уметница нашег порекла је одевена у црну одору налик свештеницама мрачног култа, а времешни Ротшилд позира у црном оделу. Ипак, питање које је копкало „обичне смртнике“ је било ЗАШТО су изабрали да позирају баш испред те уметничке слике? Код пребогатих и моћних ништа није случајно и кроз невербалну комуникацију (одећа, положај руку и тела, боје, амбијент…) и симболе увек шаљу неку поруку.

Дело „Сатана позива своје следбенике“ је настало 1797. године и битно се разликује од других дела из богатог опуса енглеског сликара сер Томаса Лоренса, који је био познати портретиста и председник Краљевске академије уметности. Слике је израђивао по наруџбини, пре свега портрете најмоћнијих и најбогатијих људи тога доба, портретисао је и чланове краљевске породице.