Прочитај ми чланак

Запад у страху: Руси у Украјини почели да користе оружје од којег нема одбране

0

Руска авијација појачава дејства током борбених напада користећи вођене бомбе са специјалним обједињеним модулом за планирање и навођење (УМПЦ) као главно оружје.

Ове бомбе, познате у Украјини као КАБ (руске УМПЦ бомбе), представљају озбиљну претњу по копнене циљеве, посебно у урбаним подручјима.

Кијевске власти су подцениле моћ вођених бомби, што је довело до катастрофалних последица у Авдејевки.

Стручњаци истичу да су КАБ-ови постали најозбиљније и најмоћније оружје у руском арсеналу. Руски пилоти бацају ове бомбе са удаљености од 25-30 км од зоне борбених дејстава, омогућавајући им да прецизно погоде трупе.

Руска војска располаже огромним бројем вођених бомби и за њихово бацање користи Су-34 бомбардере, заштићене ловцима Су-35.

Бивши инжењер Константин Криволап, који је радио у конструкторском бироу Антонов, изражава сумњу у ефикасност америчких Ф-16 авиона ако се нађу на удару руских КАБ-а.

Украјинске оружане снаге су изразиле забринутост због разорне моћи овог оружја, док генерал-мајор Сергеј Липовој наглашава да су вођене бомбе КАБ способне да потпуно униште циљеве и утичу на исход борбених дејстава, нарочито у урбаним подручјима где се непријатељ користи цивилима као људским штитом.