Прочитај ми чланак

Захарова осудила нападе Скопља на Москву: Руси се братски односе према Македонцима

0

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова огласила се поводом изјаве председника Северне Македоније Стева Пендаровског који је оптужио Русију за мешање у унутрашње послове републике, истакавши да он тиме покушава да заради поене у очима руководства ЕУ и САД.

Захарова је скренула пажњу на интервју председника Северне Македоније за лист „Фокус“ у коме је он изнео „серију оштрих оптужби на рачун Русије, укључујући мешање у унутрашње послове његове земље“.

„Он, по традицији, не наводи никакве доказе, ограничавајући се општим фразама о ‘постојању одговарајућих информација’“, приметила је Захарова.

По њеним речима, демарш македонског лидера „очигледно је осмишљен тако да се код широке публике створи утисак као да су аутор и његов тим обавили сложен аналитички рад, чије непристране резултате он мора да изнесе пред суд јавности“.

„У ствари, ради се о жељи лидера Северне Македоније да не ‘испадне из друштва’ западних пропагандиста који настављају безочни информациони напад против наше земље“, оценила је Захарова.

Како је додала, неосноване оптужбе председника републике на рачун Русије диктиране су и покушајем да се зараде поени у очима Брисела и Вашингтона, а да се успут скрене пажња свог становништва са свакодневних проблема, те да се прикрије помирљива политика једностраних уступака коју Скопље практикује у односима са суседима из ЕУ.

Захарова је нагласила да се Руси „са искреним поштовањем, братски односе према Македонцима“.

„Историјске везе међу нашим народима отпорне су на искушења попут антируске хистерије македонских власти која, нажалост, узима маха без разлога“, закључила је Захарова.