Прочитај ми чланак

ЗАХАРОВА: ЕУ изгубила морално право да каже било шта

0

Одлуке самита Европске уније потврдиле су конфронтациону природу њене политике, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, објављено је на званичном сајту руског Министарства.

Према њеним речима, оптужбе Русије за “гранатирање цивилне инфраструктуре Украјине” могу се сматрати врхунцем лицемерја, пренеле су РИА Новости.

Захарова је истакла да је Европска унија изгубила морално право да каже било шта о ратним злочинима, пошто је осам година затварала очи пред убиствима цивила, жена и деце за време украјинског гранатирања територија Донбаса.

-И сада у Бриселу ЕУ наставља да прикрива злочиначке радње Кијева- навела је она.

Захарова је казала да осећај потпуне некажњивости детерминише агресивно понашање украјинских власти.

-Русија ће наставити да пажљиво снима и идентификује организаторе, извршиоце и саучеснике таквих злочина који ће неминовно добити заслужену казну- нагласила је она.

Према њеним речима, ЕУ не показује спремност за мирно решавање сукоба.

-Напротив, они и даље безумно улажу значајна средства у одуговлачење непријатељстава. Ово, између осталог, има за циљ доношење одлука о додатном (за још 500 милиона евра) финансирању испоруке наоружања Оружаним снагама Украјине и стварању Мисија ЕУ за војну подршку Украјини- навела је портпаролка руског МСП.

Захарова је навела да ЕУ и даље неосновано оптужује Русију за изазивање прехрамбене, енергетске, а сада и економске кризе.

Захарова је нагласила да, како би нанели штету Русији, лидери ЕУ настављају да разговарају о могућности коришћења и заправо експропријације “замрзнутих” руских средстава, занемарујући притом основу сваке тржишне економије – поштовање приватне својине.

-За жаљење је што се Европска унија, која је себе прогласила главним чуваром “поретка заснованог на правилима”, све више претвара у простор безакоња, где се, из политичких разлога, крије непоштовање права страних инвеститора и страних држављана- додала је она.

Према њеним речима, најочигледнији пример је реакција Европске уније на саботажу Северног тока 1 и Северног тока 2.

-У “закључцима” Европског савета нема ни речи о потреби за одговарајућу истрагу, која може да укаже само на једну ствар – снажну неспремност да се открије ко стоји иза напада на највећи европски инфраструктурни објекат изграђен у циљу обезбеђивања стварне, а не имагинарне енергетске безбедности земаља чланица ЕУ- рекла је Захарова.