Прочитај ми чланак

За Израел је најбоље да Палестинцима да државу и да се не игра ватре са Ираном

0

Војна копнена интервенција ће бити изузетно тешка јер градске борбе анулирају у великој мери предност коју имате у оклопним возилима.

А кад рушите град, онда су те рушевине још бољи заклон за Хамасове борце. Падање шута спречава оклопна возила да маневришу како би иначе у граду могла.

Тако настаје борба пешадије против пешадије што рађа енормне жртве – ако дође до такве ескалације.

Али, треба сагледати контекст и темељни проблем који постоји зато што Израел крши међународно право деценијама, а Хамас није сасвим у праву, у делу када убија цивиле – то је ратни злочин, исто као што када Израел каже да неће дати воду и струју и храну – то је такође ратни злочин.

Ми треба да држимо позицију како јесте по међународном праву и то мора да нас опредељује како који потез оцењујемо.

Нападати Израел због тога што је окупациона сила је међународно-правно дозвољено, али отимати цивиле и убијати цивиле – то ни под каквим условима не може да буде оправдано.

Као што су потпуно неприхватљиве изјаве високих представника власти у Израелу који кажу „то су животиње и ми ћемо њих…“.

Кад се не поштује мепђународно право, тензије су сталне. Овде нећеш Резолуцију 1244 – тензије, нећеш Дејтонски споразум – тензије, нећеш Минске споразуме – тензије!

Враћа се међународно право које је било потиснуто као кључна тема, а уствари као једини могући пут за мир.

Садашња влада Израела је најекстремнија влада икада, то су људи који хоће конфликт, презиру Палестинце и не пада им на памет да икада поштују међународно право! Имају унутар себе, не само Ликуд и Нетањахуа, него друге коалиционе партнере који су екстремни националисти. Они нису само против муслимана, него против хришћана и против науке као такве и забрањују својој деци да уче физику, математику, хемију…

Те људе имате у влади Израела и шта ће они него да буду екстремни?

Са друге стране, амбасадор Палестине овде говори да Израел крши право – то је тачно и верификовано међународним документима. Читав свет, не само околне муслиманске државе, него и цео БРИКС каже да мора да се створи Палестинска држава да би се могао тражити трајни мир.

Које су могућности ексалације?

Чини ми се да упркос врло ризичним ситуацијама које имамо сада, неће доћи до ескалације великих размера. Зашто? Прво зато што је то погубно за Израел изнутра, јер су укупне снаге које се могу покренути против Израела практично на свим тачкама, а не само у Гази.

Букнуће Западна Обала, па Хезболах из Либана, па Голан где су распоређене две дивизије Хезболахових војника.

Потенцирам Хезболах јер је то једина арапска војна формација која никада није доживела пораз од израелске војске. То је далеко већа и моћнија групација него Хамас.

Градске борбе са Хамасом су за израелске појмове неприхватљиви губици и очекујем да ће се изнутра у Израелу рећи – чекајте, па за вашег мандата су страдали Израелци и ко је одговоран за то?

Са друге стране, велика је опасност, ако би се на крају кренуло на Иран, будући да је то велика моћна сила и да је ушао у Шангајску организацију за сарадњу која има и своју безбедносну компоненту, а ушао је и у БРИКС првог јануара, те је стратешки партнер и Русије и Кине. Према томе, не можеш против Ирана уопште да рачунаш на велику ескалацију, а брзо да га савладаш – то је немогуће.

Иран контролише Персијски залив. Туда пролази сва нафта Опека. Буде ли се кренуло у рат, свет че остати без ненадокнадивих количина нафте, што ће руску нафту учинити стратешки невероватно важном у свету – а што ће они дати Кини и Индији. Што значи да је Америка врло против.

Можда нешто подржи вербално, али Нетањахуу сигурно кажу – немој да оде ка Ирану ни случајно, јер ће онда барел бити 500 долара! Шта ћемо у изборној години са инфлацијом?

Америка има довољно нафте за себе, али ЕУ, Јапан и Јужна Кореја потпуно остају без потребних енергената.

УН кажу да не може ова прекомерна реакција Израела, да џамија не може да буде циљ.

Много фактора иде ка томе да обуздају владу Нетањахуа и да се ово смири на време. Наравно, могући су ексцеси и да неки догађај сам доведе до резултата који нико није хтео, али надамо се да до тога неће да дође.

Поређење са Јомкипурским ратом је добро, јер тада је било убијено око 2000 израелских војника, па је Голда Меир, и поред спектакуларне победе на крају, морала да поднесе оставку.

Шта мислите шта ће бити са Нетањахуом? Наши официри током школовања уче о тој акцији Израела, опкољавању на отвореном… то како су извели ту спектакуларну операцију.

Хамас је врло висок степен способности. Имамо, сценаријски гледано, или да је заказала обавештајна служба Израела, или да су знали па пустили из неког разлога. Који год да је сценарио, није добар за Израел.

Ово је свакако озбиљан ударац за обавештајне структуре. Пре свега за Мосад, али и за Јединицу 8200.

Постоји и коинциденција да је војска повукла значајне јединице које обезбеђују могућност пробоја из Газе. Две трећине тих јединица је пребацила на другу страну, а има цео низ ствари које коинцидирају на одређени начин и не знам да ли ћемо икада сазнати како се и зашто то догодило. Али, да нема цивилних жртава које је Хамас нанео, човек би мирне душе могао да каже да је то његова изузетно успешна операција.

Сигурно је да Израел мора да размишља. Јер, Израел је рекао да је та граница била најобезбеђенији део света, где држе у логору људе, где су намештени аутоматски митраљези и где не може да прође ништа и све је супер! А видели смо шта се догађа!

И шта сад? Још педесет година да инсистирати на истоме? Па нема Израел за то педесет година. Мора да се иде са разумевањем оправданих интереса другога.

Као што је противљење у програму Хамаса постојању Израелске државе потпуно неприхватљиво, јер израелска држава – ако се врате границе од пре рата из 1967. године – то мора да се поштује.

Дакле, свако од њих прави неке грешке и има неке делове где нису у праву, али следи велико преиспитивање Израела не само како ће даље у војничком смислу, него и у политичком.