Прочитај ми чланак

„Волстрит џорнал“: ЕУ у страху – Ова зима доноси слом украјинске војске

0

Велики губици током летње офанзиве и „нефункционални“ систем за регрутовање су међу главним разлозима за страх, наводи амерички лист

Европски званичници страхују да би се позиција Украјине у њеном сукобу са Русијом могла „распасти“ ове зиме, пише „Волстрит џорнал“

Овакав став последица је великих губитака украјинске војске током своје дуго најављиване летње офанзиве, као и „нефункционалног“ и „корупцијом захваћеног“ система за мобилизацију, наводи лист.
У извештају се наводи да мноштво нових регрута чине „мушкарци у 40-им годинама“, који се „често шаљу у ровове са премало обуке“.

Роман Костенко, секретар парламентарног одбора за одбрану, националну безбедност и обавештајне послове, рекао је у петак за украјински Радио НВ да постоји проблем са мобилизацијом, али да „можемо рећи да је мобилизација неуспешна“.

Он је нагласио да ће бити „великих проблема“ ако се ситуација не промени.

Раније овог месеца, Би-Би-Си је известио да је око 20.000 мушкараца који испуњавају услове за војну службу побегло из Украјине, упркос забрани напуштања земље током ванредног стања које је проглашено на почетку сукоба. Додатних 21.000 Украјинаца је покушало да побегне, али су их власти ухватиле.

Према речима руског министра одбране Сергеја Шојгуа, Украјина је у периоду између јуна и октобра изгубила више од 90.000 војника.

Шојгу је прошле недеље објавио нове бројке које показују да су кијевске снаге само у новембру изгубиле више од 13.700 војника.