Прочитај ми чланак

Војни експерт: Руси срушили амерички ударни дрон јер је био у шпијунској мисији

0

У уторак, 14. марта, дрон америчког ваздухопловства МК-9 срушио се у Црно море, 70 км од обале Крима. Амерички званичници тврде, да су дрон неутралисали руски борбени авиони Су-27, који су пресрели америчку беспилотну летелицу.

Војни експерт, Драго Боснић, скренуо је пажњу, да је само неколико дана пре инцидента, украјинска војска извршила масовне ударе на цивилне циљеве у областима Луганска и Доњецка.

Foto: Youtube

„Поред редовног неселективног гранатирања, неонацистичка хунта користи прецизно навођену муницију САД/НАТО за гађање становника Донбаса, као и мете као што су аутобуске станице. Једини логичан закључак до којег се може доћи је, да се то ради искључиво намерно, јер цивилни објекти немају војни значај“, рекао је стручњак.

Он је навео, да украјинска војска приликом удара на цивилне циљеве у Донбасу, користи америчке ракетне системе ХИМАРС. Потоњи користе ракете које захтевају прецизне координате циља. Ове податке Оружаним снагама Украјине преносе западне земље.

Пошто Пентагон тврди да је дрон МК-9 био ненаоружан, то значи да је дрон летео у правцу Крима ради прикупљања обавештајних података. Био је ангажован на добијању информација о критичној руској инфраструктури. Боснић сматра, да су руски Су-27 својим маневром спасили на хиљаде живота, јер би подаци које је прикупио МК-9 касније били пренети Оружаним снагама Украјине.